Tamara van den Breemen zet een WhatsAppnetwerk op in de Hoven. Foto: Henk Derksen
Tamara van den Breemen zet een WhatsAppnetwerk op in de Hoven. Foto: Henk Derksen

Tamara's netwerk dekt alle hoeken van de Hoven

Algemeen

ZUTPHEN - Wanneer vervelende gebeurtenissen in haar woonwijk de Hoven Tamara van den Breemen (42) en haar medebewoners een onveilig gevoel geven stelt ze een daad. In korte tijd zet ze een WhatsAppnetwerk op dat de hele Zutphense wijk bestrijkt.

Door Alize Hillebrink

Ze woont al 25 jaar in de Zutphense wijk de Hoven, een wijk met zo'n twaalfhonderd huishoudens. De laatste tijd gebeurden er wat 'dingen' in haar buurt. Ergens was ingebroken en er reed een verdachte auto door de straat. Geruchten deden daarna de ronde. "Je hoort erover bij de supermarkt, op straat of je leest het op Facebook." Tamara merkte hoe klein de wijk is. "Ik ontdekte dat mensen het fijn vinden te weten wat er in hun wijk gebeurt. Als er op de ene plek iets gebeurt, is het fijn dat je dat op de andere plek ook weet." Dat daarbij de feiten kloppen vindt de betrokken inwoonster ook belangrijk. "Geroezemoes daar houd ik niet van. Ik ben van de feiten," zegt ze.

Onveiligheid
Kordaat nodigt ze de wijkagent uit op de koffie. "Ik kan zelf wel wat verzinnen, maar als er goed werkende middelen zijn dan is het handig om daarvan op de hoogte te zijn." Van de politieagent die een week later bij haar op bezoek komt hoort ze dat de Hoven te boek staat als een veilige wijk. "De politie krijgt weinig meldingen, maar dat zegt niet alles, want mensen melden ook niet altijd alles. En het gevoel van onveiligheid nemen dit soort cijfers niet weg."

De agent geeft haar tips voor het opzetten van een buurtpreventienetwerk. "Hij gaf me de opdracht in kaart te brengen welke netwerken er al waren. Ook vertelde hij hoe je een buurtteam opzet." Tamara gaat aan de slag. Ze stelt een werkgroep samen die de straten van de wijk in kaart brengt, maakt een wijkindeling en zoekt bij elke straat een bewoner die de straat vertegenwoordigt, een zogenaamde straatbeheerder. De straatbeheerders brengt ze onder in één wijkbrede app. "Iedere straatbeheerder heeft weer een eigen groep onder zich 'op huisniveau'." Zo ontstaat er een web van inwoners die aangesloten zijn bij de buurt WhatsApp.

Geen gelukkig nieuwjaar
Maar hoe werkt het? Wat app je wel en wat niet? Samen met de apphouders stelt ze spelregels op. Zo worden er alleen relevante zaken doorgegeven. "Dus geen gelukkig nieuwjaar." Ook wordt afgesproken wanneer je in actie komt en wanneer niet. "Een tijdje geleden was er iemand die buiten een tijdlang heel hard aan het schreeuwen was. Het advies is om dan niet zelf een rondje te gaan lopen, maar dat met elkaar te doen. In dit geval werd de politie gealarmeerd. De volgende dag hoorden we dat er iemand dood gevonden was. Of de feiten met elkaar verband houden weten we niet, want dat hebben we niet meer terug gehoord."

Bij inbraak, een gestolen fiets, colportage of verdachte situaties, wordt het WhatsApp team ingeschakeld. In sommige gevallen wordt een kenteken doorgegeven aan de politie. "We maken geen foto's, dat mag niet. En we gaan geen eigen rechter spelen."

Afschrikeffect
Wat Tamara nu nog wil is het Whatsapp preventieteam zichtbaar maken met buurtpreventiebordjes. "Het gaat om twaalf bordjes van in totaal 800 euro." Maar de gemeente wil er geen geld aan uitgeven. De Hovense wijkraad wil wel bijdragen, maar dat is niet genoeg. "Dat is wel jammer, want zulke bordjes hebben toch een afschrikeffect. Misschien dat we er een crowdfunding van maken."

Toch nog even vragen of het nou heel druk is op de app. "Nee, dat valt reuze mee," zegt Tamara. Soms wordt er een paar keer per maand iets gemeld, soms weleens een paar maanden niet. "Het laatste bericht ging over een collecte door slecht Nederlands sprekende mannen. De mannen lieten foto's zien van mensen uit oorlogsgebieden. Met een mobiel pinapparaat kon je geld doneren." Na inschakeling van het Whatsappteam luidde het advies: vraag om legitimatie. "Navraag bij de gemeente leerde dat de heren wel een vergunning hadden, maar niet voor die dag."

Tamara is tevreden met het resultaat van haar actie. "Ik merk dat mensen het fijn vinden dat het er is. Je ziet dat mensen geneigd zijn te interpreteren als ze zich onveilig voelen en dat kan een onveilig gevoel alleen maar versterken. De WhatsApp groep is volgens haar het juiste middel om adequaat te reageren, zoveel mogelijk misverstanden te voorkomen én mensen in één druk op de knop met elkaar in contact te brengen. "Iets hoeft niet groter te worden dan het is."


www.wijkraaddehoven.nl/whatsapp-buurtpreventie

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant