Ida Gerhardt Poëzieprijs met bronzen Ida

De prijswinnaar van de Ida Gerhardt Poëzieprijs krijgt dit jaar een replica van haar beeld op de IJsselkade. Foto: PR
De prijswinnaar van de Ida Gerhardt Poëzieprijs krijgt dit jaar een replica van haar beeld op de IJsselkade. Foto: PR

Ida Gerhardt Poëzieprijs met bronzen Ida

ZUTPHEN - Woensdag 14 maart wordt de landelijke Ida Gerhardt Poëzieprijs uitgereikt in Dat Bolwerck. De dichtbundels van Bart Moeyaert, Iduna Paalman en Marieke Lucas Rijneveld maken kans op De Ida Gerhardt Poëzieprijs.

Door Alize Hillebrink

Bronzen Ida
Naast een geldbedrag van 2.500 euro ontvangt de prijswinnaar dit jaar voor het eerst een bronzen beeld van de naamgever van de prijs. "Dat is nieuw", zegt Herman Krans, voorzitter van de stichting. "Het is een replica van het beeld van Ida Gerhardt op de IJsselkade. Het beeld is voor de winnaar een blijvende herinnering aan de prijs."

Genomineerden
Juryleden Petra Possel (bekend van Mangiare op Radio 1) en Arjan Peters (literatuurcriticus bij de Volkskrant), moesten een keuze maken uit maar liefst 120 poëziebundels. De drie genomineerden zijn: Bart Moeyaert met de bundel 'Helium', Iduna Paalman met de bundel 'De grom uit de hond halen' en Marieke Lucas Rijneveld met de bundel 'Fantoommerrie'. Onder de genomineerden zijn dit keer geen Zutphenaren. Krans: "Dat kan de volgende keer zomaar anders zijn als je ziet hoeveel dichterskwaliteit Zutphen heeft."

De uitreiking vindt dit jaar plaats in Dat Bolwerck en niet in Theater Hanzehof. "We hebben in Dat Bolwerck tweemaal het Ida Gerhardt Poëziediner georganiseerd en dat was een groot succes", zegt Krans. "De sfeer bij Dat Bolwerck past heel goed bij poëzie. Niet voor niets heeft ook Kopwit er sinds kort haar vaste plek."

Dichter des vaderlands
Het programma belooft een feestelijke avond. "Naast de optredens van de genomineerde dichters, hebben we ook de dichter des vaderlands Tsead Bruinja kunnen contracteren en Flip Noorman, een indringende vertolker van de songs van Leonard Cohen."

Kaarten
Kaarten voor de uitreiking zijn verkrijgbaar via de website en bij Van Someren & Ten Bosch.

Ida Gerhardt Poëzieprijs
De Ida Gerhardpoëzieprijs is een landelijke tweejaarlijkse prijs speciaal voor nieuw verschenen Nederlandstalige bundels. De prijs werd in 1998 door de Zutphense gemeenteraad ingesteld toen Ad ten Bosch de literaire nalatenschap van Ida Gerhardt overdroeg aan het Stadsarchief. Dit jaar is de elfde editie van de Ida Gerhardt Poëzieprijs.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten