Debat over passend onderwijs en jeugdhulp

ZUTPHEN - Vijf jaar geleden werd passend onderwijs ingevoerd. Een jaar later werd jeugdzorg bij de gemeenten neergelegd. En inmiddels is het aantal kinderen dat op school uitvalt of jeugdhulp krijgt nog nooit zo hoog geweest. Op 5 maart aanstaande houdt de PvdA Zutphen-Warnsveld in de aula van Praktijkonderwijs Zutphen een open debatavond over deze kwestie.

In Zutphen en Warnsveld doet inmiddels een op de acht kinderen een beroep op jeugdhulp en dat kost de gemeente ongeveer 18 miljoen euro per jaar. Tijdens de avond wordt gezocht naar verbanden tussen onderwijs, passend onderwijs en jeugdzorg. De deelnemers proberen helder te krijgen waar wat knelt en voor wie en hoe dit verbeterd kan worden. Leidt passend onderwijs tot een verhoogde jeugdzorgvraag? Zouden onderwijsinstellingen jeugdhulpverleners niet moeten weren uit hun schoolgebouwen? En is passend onderwijs debet aan de werkdruk van leerkrachten? Voor wie werken al die stelselwijzigingen nou eigenlijk wel? Al dit soort prangende kwesties komt aan bod.

Aftrap
De aftrap van de avond wordt verzorgd door René Peeters, landelijk aanjager van samenwerking tussen jeugd, zorg en onderwijs en voorzitter van het hoofdbestuur van Humanitas. Een soepele samenwerking tussen jeugd, zorg en onderwijs is bijzonder belangrijk voor het welzijn van kinderen, maar waar zit nu eigenlijk de sleutel tot succes? Vervolgens spreekt Frank de Vries, voorzitter van het college van bestuur van Stichting Sotog, een koepelorganisatie van verschillende speciaal onderwijs scholen. Hem wordt gevraagd waarom het speciaal onderwijs nog bestaat nu passend onderwijs een feit is. Verder komen mensen met ervaring uit de praktijk aan het woord, onder wie leerkracht Ida Nikkels en Marco Mout, directeur/oprichter van het Walhallab. De gespreksleiding ligt in handen van Sam Terpstra en Jokelien Homans.
De avond wordt gehouden in de aula van Praktijkonderwijs Zutphen (Paulus Potterstraat 12A). De deuren gaan open om 19.00 uur. De avond begint om 19.30 uur en eindigt rond 22.00 uur. Tussentijds is er een pauze en wordt er een quiz gespeeld. Meer informatie op de website.

www.zutphen-pvda.nl

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten