Beeld uit de documentaire 'Water Lilies of Monet'. Foto: PR
Beeld uit de documentaire 'Water Lilies of Monet'. Foto: PR (Foto: Luxor Theater)

Claude Monets obsessie voor water en licht bij Luxor

ZUTPHEN - Schilderkunst staat op zondag 26 januari centraal bij het Luxor Theater in Zutphen, waar een prachtige kunstdocumentaire te zien is. 'Water Lilies of Monet: The Magic of Water and Light', over de beroemde Franse schilder Claude Monet (1840-1926), zijn meesterwerken, obsessies en passies. De film geeft een uniek beeld van Monets schilderijen en is geïnspireerd op de internationale bestseller ‘Waanzin en betovering: Claude Monet en de waterlelies’ (2016) van Ross King, die ook te zien is in de film.

De documentaire vertelt het verhaal van Claude Monet, de schilder die geobsedeerd was door water en licht en dit omzette tot magische meesterwerken die tot op de dag van vandaag duizenden mensen bekoren. Aan de hand van zijn schilderijen vertellen experts over de radicale elementen in zijn werk, die een revolutie teweegbrachten in de moderne kunst. De film neemt de kijker mee langs mee langs de Seine, van Le Havre naar Parijs en volgt Monet in zijn eeuwige zoektocht naar water in Poissy, Argenteuil, Vétheuil en Giverny. De zoektocht eindigt in de tuin van Monet zelf waar hij in zijn laatste jaren de bekende waterlelies schilderde.

Hoop en vrede
Het genie van het impressionisme overwon een depressie die hem bijna het schilderen deed opgeven. Hij zette zich met hart en ziel in om zijn meest kolossale werk tot stand te brengen: Les Grandes Décorations, gigantische panelen die zijn waterlelievijver uitbeelden en die de kijker een gevoel geeft zich te verliezen in een atmosfeer van sereniteit en vrede. Het werk was Monets laatste erfenis voor Frankrijk en een symbool van hoop en vrede in een door de Eerste Wereldoorlog verscheurde wereld.
De voorstelling begint om 11.00 uur. Kaartjes aan de kassa of via de website.

www.luxorzutphen.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden