Afbeelding

De BuurTent

Algemeen Columns

De BuurTent

Er ligt een foldertje in de bus. Woensdagavond wordt onze buurt opgefleurd met de BuurTent. Dat is geen beste zaak. De BuurTent komt alleen daar, waar veel wordt ingebroken en dat was de afgelopen maanden in onze buurt. 'We staan op de Garsenshof, op het plantsoen'. Nou, dat kan ik wel vinden.
Als ik even over half zeven kom aanlopen is het al aardig druk. Vier vrijwilligers en slotenspecialist Bart Adema zijn al druk in de weer. Een grote partytent van zo'n 4 bij 4 meter is gezellig verlicht. In een hoek staan de koffie en thee al klaar. Zo te zien is de buurt welkom, ik hoop dat ze de deuren goed hebben afgesloten. De slotenspecialist wil mij wel even uitleggen hoe je het huis optimaal beveiligd. Met een-, twee- of driepuntsloten op de deuren, slotjes op de ramen, eventueel gecombineerd met draairaamkrukken. Het kost een paar centen, maar het gaat dan ook moeiteloos tientallen jaren mee.

Gelukkig hebben de voorgangers in onze woning al veel voorzieningen getroffen. Zo kan ieder openslaand raam met een slot met een sleutel op slot. De slaapkamerramen zijn voorzien van raamboompjes en een massieve uitzetarm en de schutting gaat 's nachts met een sleutel op slot. Op de achterdeur zit een insteekgrendel. Snel, makkelijk en zonder sleutel is deze altijd afgesloten. We willen inbrekers graag ontmoedigen, maar -voor de goede orde- vooral niet uitdagen.

In een foldertje uit het rek staat een huis afgebeeld met de populairste plekken voor inbrekers. Bij 36% van de inbraken komen ze binnen via de achterdeur, in 23% van de gevallen via een raam op de begane grond en 21% van de inbrekers komt binnen via de voordeur. Daar moet de beveiliging optimaal zijn. En voor de rest staan er tips in over verlichting, tijdklokken, kluizen en anti-inbraaktips. Sluit de schuur ook goed af, want hier vinden inbrekers vaak handig gereedschap om juist mee in te breken. En een buurman die zijn tweede auto tijdens je vakantie regelmatig even op je oprit zet is ook goud waard.

Maar nu wil ik natuurlijk ook wel even iets weten over de organisatie achter de BuurTent. De tent is een burgerinitiatief, mede mogelijk gemaakt door Stadsonderneming Zutphen. Eens per maand krijgen ze van de politie te horen in welke buurt veel is ingebroken. Razendsnel worden er 250 foldertjes gedrukt die de vrijwilligers zelf huis aan huis verspreiden. Dat werkt zo te zien uitstekend. Een kwartiertje na aanvang staan er al tientallen geïnteresseerden in de tent. Ze zijn er maar druk mee. Op iedere plek waar de tent staat komen minimaal 50 bewoners zich laten voorlichten. Dat lijkt mij toch een prachtig resultaat in een paar uurtjes tijd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant