Een bloemetje en een bon van de bakker uit de buurt voor de vrijwilligers van het sociaal eetcafé. Foto Hans ten Brinke
Een bloemetje en een bon van de bakker uit de buurt voor de vrijwilligers van het sociaal eetcafé. Foto Hans ten Brinke

Tien jaar sociaal eetcafé uitgebreid gevierd

ZUTPHEN - De ruimte van het sociaal eetcafé in de Uitwijk is tot het laatste stoeltje bezet. Dat is niets nieuws. Al jaren wordt het eetcafé zó goed bezocht dat er voor nieuwe gasten een wachtlijst bestaat. Wat wél nieuw is, is dat chefkok Henk Bree dit keer niet kookt. Hij mag zich tijdens het vieren van het tiende jubileumjaar in de watten laten leggen. Overweldigd is Henk door de enorme aandacht. Antje Machiels, Henks rechter- én linkerhand laat zich niet van de wijs brengen; ze rent -net als altijd- rond om het geheel in goede banen te leiden.

Door Meike Wesselink

Herman Prins is één van de gasten die het sociaal eetcafé nooit overslaat. Steeds schuift hij aan bij hetzelfde gezelschap. Het is een ongeschreven regel die er in de loop van de jaren in is ingesleten. "Dat we per tafel al zolang met elkaar optrekken heeft iets heel gezelligs", merkt Herman op. "Wat minder leuk is, is dat er ook steeds eentje wegvalt. We hebben de laatste tijd al een paar keer afscheid moeten nemen van een paar dierbare mensen." Ook die andere kant van het leven hoort bij het sociaal eetcafé waar over het algemeen senioren komen, maar het is ook iets dat samen gedeeld kan worden, net als het maal. Vele vriendschappen ontstonden er al en er zijn zelfs relaties uit het eetcafé voortgekomen. Een klusje die de ene voor de andere doet of gewoon even een beetje aandacht voor iemand die alleen is. Het is natuurlijk de bedoeling achter het sociale samenzijn, maar dat het allemaal ook daadwerkelijk gebeurt, is fantastisch.

Die middag is het jubileum al van start gegaan. Wethouder ten Broeke, directeur van Perspectief Jorinde Klungers; in totaal worden er wel zes praatjes gehouden om de vrijwilligers van het sociaal eetcafé in het zonnetje te zetten voor hun belangeloze inzet. Veertien helpende handen staan er aan de basis van het eetcafé. Organisator Antje Machiels: "We hebben altijd fijne vrijwilligers gehad, maar het team dat nu samenwerkt, is wel heel goed op elkaar ingespeeld. Hartstikke fijn is dat."
Henk Bree startte tien jaar geleden het sociaal eetcafé op. Hij zorgde voor sponsoring en vond een weg om met beperkte middelen en geld een vers, gezond driegangendiner te verzorgen. Zijn ervaring als aan de hogere hotelschool opgeleide kok met heel wat jaren werkervaring, kwam hem daarbij goed van pas. Het aantal gasten steeg van vijf naar tien naar dertig deelnemers. Dat is in vergelijking met tien jaar later niets. Nu bezoeken 55 gasten steevast het eetcafé, maar als er ruimte zou zijn voor meer gasten, dan zouden die er ook zijn. "We werken al een hele tijd met een wachtlijst. Mensen kunnen zich blijven aanmelden, maar direct plek is er dan niet", aldus Henk.

Een paar jaar na Henks start, kwam Antje Machiels erbij. De twee bleken een uitermate goede match. Henk is een chef, stevig in zijn schoenen staand, Antje is de stabiele factor van het geheel. Ze stuurt de vrijwilligers aan, is penningmeester en gastvrouw tegelijk. Als een regisseur loopt ze de zaal in om de tafels één voor één langs het buffet te leiden dat voor deze speciale dag is geregeld. Voor de gasten die slecht ter been zijn, maakt ze een bordje en brengt die aan de tafels. De grote tafel vóór de bar, is bedoeld voor de vrijwilligers. Ook zij eten gezamenlijk het maal tussen de werkzaamheden door. De ene na de andere foute grap vliegt de tafel over.

Henk wilde aanvankelijk stoppen met het eetcafé, maar is daar toch op teruggekomen. Het is natuurlijk ook een ontzettend leuke en dankbare bezigheid die je niet zomaar aan de kant zet. Een en ander verandert er wel nu Nathalie Broer de scepter zwaait in de keuken. Henk zal een stapje terug doen en meer overlaten aan Nathalie. Dat is wennen, maar daar komen ze met zijn allen best uit.

Een ijsje of tiramisu toe en dan nog een lekkere kop koffie om de lange, bijzondere dag af te sluiten. Wederom hebben bedrijven in de omgeving een bijdrage geleverd om alles weer mogelijk te maken. Op naar de volgende, weer 'gewone' driegangenmaaltijd van dinsdag 12 november.


www.dezuidwijken.nl

Meer berichten