Theo Engelen met zijn ouders in de zaak. Foto: Meike Wesselink
Theo Engelen met zijn ouders in de zaak. Foto: Meike Wesselink

Zestig jaar Engelen Schoenmode

Algemeen

ZUTPHEN - "Theo junior is de echte schoenenman. Hij ziet het, hij voelt het." Theo Engelen glimlacht naar zijn moeder. Maar zij, Riet Engelen, kan het weten. Als dochter van schoenverkoper Delsink kreeg ze het met de schoenlepel ingegoten. Ze werd verliefd op Theo, die al net zo gek was op het vak als haar vader. Delsink in Zutphen werd Engelen Schoenen en zestig jaar later zitten we samen in de zaak aan de Beukerstraat en kijken terug op de mooie jaren.

Door Meike Wesselink

"De verbouwing van Delsink aan de Beukerstraat was in volle gang toen ik met een dikke buik onder de steigers door naar het ziekenhuis snelde voor Theo. Peter en Berry waren er al en toen nummer drie zich meldde, ging Theo toch eens bij mijn vader informeren of de naam Delsink mocht veranderen in Engelen."
Dat mocht. De drie zoons van Theo en Riet werkten zelfs een tijd samen in de zaak, maar kozen toch een ander pad. Behalve Theo junior. De laatste tijd is hij weer vaker in de zaak te vinden en dat geeft hem plezier, maar het meest houdt Theo van zoeken, inkopen en ontwerpen. Niet zonder trots laat hij een paar hippe Rehab herenschoenen zien. Op het eerste gezicht ontgaat het je, maar bekijk je de schoen wat beter dan zie je dat het design is opgebouwd uit piepkleine weergaven van de foto waarmee het allemaal begon. Die foto is ook terug te vinden op de laatste folder van Engelen en laat een bijna onherkenbare Beukerstraat zien, vol auto's, fietsers en wandelaars. Naast wat toen nog warenhuis Kronenburg was, zie je contouren van Delsink met dames in zomerse jurken, turend in de etalage.

Auto's rijden er niet meer in de Beukerstraat, een grote verandering, maar ook het winkelgedrag van de consument is ergens bij de overdracht tussen Theo senior en Theo junior veranderd. Onlineverkoop maakte dat Engelen terugschroefde van drie naar twee naar één zaak, althans in Zutphen. Engelen Amersfoort, Deventer, Doetinchem en Zwolle zijn er gelukkig nog steeds. "Toch zie je", aldus Theo junior "Dat het live winkelen weer zijn terugweg vindt. Mensen komen erachter dat schoenen in een winkel kopen helemaal niet duurder is dan online shoppen en het blijkt ook een stuk gemakkelijker om in één keer een goed, passend paar schoenen te vinden." Toch gaat het Theo Senior aan het hart. Als ondernemer en mede-oprichter van de VCOZ ervoer hij de Zutphense binnenstad toch anders dan nu. "Vroeger hingen we samen met andere ondernemers de kerstverlichting op met een krat bier ernaast. Nu wordt het voor de winkeliers gedaan tegen behoorlijke kosten. Dat komt omdat er veel meer grote winkelketens in de stad te vinden zijn, minder persoonlijke betrokkenheid." Theo, die samen met Riet een wat meer teruggetrokken bestaan leidt, heeft ontelbaar veel voor Zutphen betekend (het leven inblazen van de vervallen synagoge, oplossingen vinden voor duivenoverlast, aandacht voor de Wilhelminafontein, voor leegstand in de stad en zoveel meer) begint te praten. Met de woorden komt ook het vuur weer terug in Theo's ogen. Mooi om te zien, maar ook hoe de volgende generatie dat weer oppakt, juist ziet dat de stad er op een andere manier gezelliger op wordt, meer onderscheidend en afwisselender, meer doorweven met horeca.

Hoewel het zestigjarig jubileum in Zutphen vorige week al werd gevierd, is het officieel pas op 3 november. Deventer en Zwolle vieren dit weekend het jubileum (met kortingen voor klanten). Hartverwarmende reacties blijven er bij de familie binnenstromen. Zoals een mooie handgeschreven groet van Floris van Bommel met de hartelijke felicitaties. "Dat is toch ontzettend leuk", straalt Riet.


engelen-schoenmode.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant