Minder reflectie en een passender omkisting op het dak van het Zutphense stadhuis. Foto: Henk Derksen
Minder reflectie en een passender omkisting op het dak van het Zutphense stadhuis. Foto: Henk Derksen

Eind goed al goed voor klimaatinstallatie stadhuis

Algemeen

ZUTPHEN - Afgelopen maandag 14 oktober is de omstreden luchtbehandelingskast op het dak van het stadhuis bekleed. Hiermee lijkt een einde gekomen aan het gedoe rond de stadhuis-ufo zoals hij gekscherend werd genoemd.

Door Alize Hillebrink

Wethouder Werger is positief over het eindresultaat. "De omkleding zit er bijna op. Ik vind het persoonlijk heel mooi geworden." Volgens de wethouder is het aanzicht door de verplaatsing en de bekleding en een stuk beter. "De reflectie is nu minder en de omkisting is veel passender bij het gebouw waardoor hij beduidend veel minder opvalt."

Bij de plaatsing van het apparaat in 2017 ging het een en ander mis. De klimaatinstallatiekast bleek zonder omgevingsvergunning te zijn geplaatst. Daarbij leidde het beeldbepalende apparaat tot veel commotie onder inwoners en omwonenden. Naast de illegale plaatsing van de kast bleek hij ook te hoog en niet volgens de regels binnen de omgevingsvergunning geplaatst. Na besluit tot verplaatsing en verdraaiing van de kast met chiller kwam in september 2018 aan het licht dat de dakconstructie waar het apparaat naar toe verplaatst zou worden niet conform de eisen van de in 1997 afgegeven bouwvergunning. Ook bleek de plaatsing niet afgestemd met architect Rau.

Werger zegt blij te zijn dat het "nu eindelijk, na alle gedoe, naar ieders tevredenheid is opgelost." Ze gaat nog niet gesprek met omwonenden om na te praten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant