Opening Monument van het Jaar. Foto: PR
Opening Monument van het Jaar. Foto: PR

Evenementen zorgen voor twee geweldige dagen voor Zutphen

ZUTPHEN/WARNSVELD – Bezoekers aantallen die werden overtroffen, een spannende opening bij Moulin Rouge in Warken en dolenthousiaste reacties van bezoekers: Open Monumentendag 2019 was een groot succes. "Het was werkelijk een prachtig weekend", aldus voorzitter Ineke Hissink-Kapper.

Landelijk werd de magische grens van 1 miljoen bezoekers ruimschoots gehaald en Zutphen heeft daar substantieel aan bijgedragen. Het zonnige weer en het vrolijke thema Plekken van plezier zeker ook. In Zutphen spreekt het Regionaal Archief Zutphen van een recordaantal van zo'n 500 bezoekers, ruim 650 mensen bezochten de Bourgonjetoren en ook mochten Dat Bolwerck, de Buitensociëteit, de Drogenap, Huis Alpha, Musea Zutphen, de Walburgiskerk en eigenlijk alle andere deelnemers rekenen op veel en vooral hele enthousiaste bezoekers. De kindertocht naar de museumhaven en de diverse wandelingen zaten nagenoeg vol en meer dan ooit droeg het programma rondom de openstelling van de monumenten met zang, dans, film, muziek, theater, vertelkunst bij aan het thema van dit jaar. Zutphen was één grote plek van plezier.

Monument van het Jaar
De Overtuin in Warnsveld is dit jaar Monument van het Jaar. Dat is zaterdagmiddag bekend gemaakt door burgemeester Annemiek Vermeulen die symbolisch een buxusstruik plantte. De gemeente Zutphen organiseert in samenwerking met de Stichting Open Monumenten Comité Zutphen sinds 2016 het Monument van het Jaar. Hiermee ondersteunen zij De Overtuin bij het in stand houden van de historische tuin.

Dankbaar
De Stichting Open Monumenten Comité Zutphen organiseert sinds zeven jaar als zelfstandig comité de Open Monumentendagen. Voorzitter Ineke Hissink: "Bij het organiseren komt veel kijken, maar we kijken met alle bestuursleden, de talloze vrijwilligers en deelnemers terug op een ontzettend mooi en druk bezocht weekend. Het was grandioos en we zijn dankbaar voor alle inzet. Ook de Dweildag, Ambacht21, de Toverfluit Rap en de extra koopzondag hebben bijgedragen aan twee geweldige dagen voor Zutphen. Ik had me geen beter weekend kunnen wensen."

Meer berichten