Melina Verheij en Faldir Chahbari zijn het roerend met elkaar eens: Of het nu zwemmen, hockey of boksen is, sport en bewegen zijn goed voor lijf, leden en geest. Foto: Eric Klop
Melina Verheij en Faldir Chahbari zijn het roerend met elkaar eens: Of het nu zwemmen, hockey of boksen is, sport en bewegen zijn goed voor lijf, leden en geest. Foto: Eric Klop (Foto: )

Heel Zutphen kan sporten en bewegen

IJsselgames zetten 19 september aan om mee te doen

Door Eric Klop

ZUTPHEN – Op het Zutphense sportpark Zuidveen vindt donderdag 19 september de tweede editie van de IJsselgames plaats. Iedereen die in de gemeente Zutphen woont en 18 jaar of ouders is kan deelnemen aan twee van de in totaal 22 workshops waarin steeds een uur lang een bepaalde sport of bewegingsvorm centraal staat. Het evenement start om 10.30 uur met een gezamenlijke warming-up en wordt rond 14.00 uur afgesloten met een stimulerende speech door sportwethouder Laura Werger.

De organisatie is samen met verenigingen en gezondheids- en zorgorganisaties in handen van 'Zutphen Actief', het overkoepelend platform van de tien buurtsportcoaches die de gemeente ondersteunen in het creëren van voldoende sport- en beweegaanbod voor alle inwoners. Een van hen is Melina Verheij die bovendien werkzaam is als psychomotorisch therapeut en ter zake dan ook van wanten weet. "Er zijn mensen die het om wat voor reden dan ook lastig vinden om in beweging te komen of moeite hebben zich aan te sluiten bij een sportclub", licht zij het evenement toe. "De IJsselgames probeert hen daartoe een duwtje te geven. Want bewegen en sporten zijn gezond, leuk en in groeps- of clubverband gezellig."

Tijdens de IJsselgames maken de deelnemers kennis met allerlei takken van sport en bewegingsvormen, die variëren van hockey, voetbal, zwemmen en yoga tot tafeltennis, roeien, judo en tai chi. Daarnaast kunnen met name 55-plussers hun licht opsteken bij wandelvoetbal, nordic walking en een clinic 'functioneel bewegen', waarin bewegingen die men in het dagelijks leven maakt worden uitvergroot tot een sportvariant.

Ook kickboksen staat op het programma. Hier staat medeorganisator Faldir Chahbari, oprichter en eigenaar van vechtsportschool Rocky Fit in Warnsveld en Apeldoorn, borg voor. De meervoudig wereldkampioen in het kickboksen heeft een achtergrond als zorgverlener voor jongeren met problemen. Met zijn sportschool wil hij hen een uitlaatklep bieden. "Vechtsport is een uitstekende manier om jonge mensen met een rugzakje meer discipline en respect voor anderen bij te brengen, waardoor hun leven veel prettiger zal verlopen. Op gecontroleerde wijze jezelf in het zweet werken, energie kwijtraken, maakt uiteindelijk rustig", aldus Chahbari.

Ontmoeten, verbinden en drempels slechten ter meerdere eer en glorie van lijf, leden en geest. "Kortom, iedereen van 18 jaar en ouder een 'feelgood-dag' bezorgen en zo de kans bieden om mee te doen", vat Melina Verheij de IJsselgames samen. "In samenwerking met tal van sportverenigingen in Zutphen. Zo krijgen zij de gelegenheid zichzelf én hun sport te presenteren aan mensen die een extra zetje nodig hebben om goed in beweging te komen. Ja, ook recreatief en bovenal voor iedereen, met of zonder beperking dan wel rugzakje. Onze ambitie is dan ook dat op lange termijn bij alle plaatselijke clubs 'inclusief' sporten mogelijk is."

De IJsselgames geven voor de tweede keer een aanzet. Gratis en voor niets, waarbij een goodiebag en zelfs een 'gezonde' lunch met bruinbrood en fruit zijn inbegrepen. Inschrijven kan op de dag zelf om 10.00 uur, maar omwille van de organisatie hebben Melina Verheij en Faldir Chahbari liever dat belangstellenden zich eerder al opgeven via de website waarop bovendien nadere informatie is te vinden.


www.ijsselgames.nl

Meer berichten