Tot 31 augustus is er voor kinderen met een beperking een extra bijdrage aan te vragen voor aangepast sporten. Foto: Jeugdfonds Sport en Cultuur Gelderland
Tot 31 augustus is er voor kinderen met een beperking een extra bijdrage aan te vragen voor aangepast sporten. Foto: Jeugdfonds Sport en Cultuur Gelderland

'Extra geld voor aangepast sporten helpt hele gezinnen'

ZUTPHEN - Tot 31 augustus is er voor kinderen met een beperking een extra bijdrage aan te vragen voor aangepast sporten. Daar hebben al meer dan 60 kinderen gebruik van gemaakt. Een aantal van hen komt uit Zutphen. Lokaal aanspreekpunt en beleidsondersteuner van de gemeente Zutphen Nermin Caliskan: “Aangepast sporten is vaak duurder, bijvoorbeeld omdat een kleinere lesgroep, meer begeleiding of speciale spullen nodig zijn. Deze extra regeling maakt het verschil voor gezinnen die niet veel te besteden hebben.”

Verschillende kinderen in Zutphen volgen met de bijdrage voor aangepast sporten boks- en kickbokstraining bij Hüseyin Çakan. Hij heeft jarenlange ervaring als sporttrainer én als pedagogisch medewerker in de jeugdzorg, een unieke combinatie. “Daardoor weten veel kinderen met een hulpvraag mij te vinden. Hier kunnen ze in een veilige omgeving een-op-een trainen, of als het lukt in een kleine groep. Trainen in een sportschool is vaak een enorme drempel, je voelt je bekeken en er zijn soms kliekjes. Hier mag je lachen, huilen, schreeuwen en zijn wie je bent. De basistechnieken van boksen en kickboksen staan centraal, al is het ook lekker om even je agressie eruit te schoppen.”

Enorme stappen vooruit
Hüseyin kwam in aanraking met het Jeugdfonds Sport & Cultuur (JFSC) en de extra regeling voor aangepast sporten door een ouder die een bijdrage voor privétraining had aangevraagd. “Deze jongen wilde aan zijn zelfvertrouwen en agressieregulering werken. Hij kropte alles op en ontplofte daarna, met alle gevolgen van dien. Hij traint nu een half jaar en is zo gegroeid dat hij de stap naar groepstraining kan maken. En ook buiten de sportzaal gaat het veel beter. Ik hoorde hem tegen zijn moeder zeggen: ‘Nu kan ik beter mijn best doen op school, omdat mijn hoofd leeg is’. Daar doe je het voor!”

Ook Nermin herkent dat. “Een moeder mailde mij dat ze zo dankbaar is. Het hele gezin is geholpen nu haar dochter met PTSS kan sporten. Ik probeer vaak fondsen te combineren, dat ze bijvoorbeeld met het Nationaal Fonds Kinderhulp ook nog een dagje uit kunnen. Zo probeer ik zoveel mogelijk te regelen voor het gezin. Het extra budget voor aangepast sporten is belangrijk. Een kind met autisme dat gespecialiseerde zwemles nodig heeft, is met een paar lessen door het normale budget heen. Nu kan het een zwemdiploma halen.”

Meer bekendheid nodig
Nermin en Hüseyin zetten zich in om het Jeugdfonds Sport & Cultuur en de regeling breder bekend te maken. Hüseyin: “Toen ik er via mijn leerling van hoorde ben ik met Nermin om tafel gaan zitten. Inmiddels heb ik meerdere ouders op de regeling gewezen.” “Vorig jaar zijn we alle scholen langsgegaan,” vertelt Nermin, “en we zorgen dat er folders zijn bij sportevenementen. Maar er zijn zoveel kinderen in armoede, en ze weten ons vaak alleen via via te vinden. Na de vakantie gaan we nog meer mensen benaderen, ook op beleidsniveau bij de gemeente. In Zutphen is de samenwerking met JFSC relatief nieuw, veel collega’s zijn positief maar er nog niet aan toegekomen er echt iets mee te doen.”

Pleidooi voor aangepast sporten
Het extra budget voor aangepast sporten komt van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en kan tot 31 augustus bij JFSC worden aangevraagd. “Eigenlijk is het zonde dat dit een eenmalig budget is,” zegt Nermin. “Het geeft me zoveel voldoening om te zien dat we hiermee meerdere kinderen kunnen helpen. Ik hoop dat het ministerie dat ook in de evaluatie terugziet.” Hüseyin is nog stelliger. “Er sport een meisje bij me dat al verschillende malen in instellingen opgenomen is geweest. Het sporten doet haar zo goed, ook haar artsen en moeder zien het verschil. Stel je voor dat ze een terugval heeft en weer uit huis moet, dat kost de overheid honderden euro’s per dag alleen al aan verblijfskosten. Haar extra laten sporten kost maar een fractie van dat bedrag. Ik hoop dat we nog veel kinderen op deze manier kunnen helpen, iedereen wordt er beter van.”

Meer berichten