Columns

Column Paul Bombeld - Zondagse vuilpakkers

Zondagse vuilpakkers

Zondagmorgen, de zon schijnt volop. Mevrouw Bombeld en ik zijn net begonnen aan een fraaie fietstocht. Maar voor we de overkant van de IJssel bereikt hebben knijp ik in de Beukerstraat flink in de remmen. Hier zijn al twee mannen vroeg aan het werk. Om kwart voor negen lopen ze met paktangen al ijverig de binnenstad schoon te maken. De straat wordt van zwerfvuil ontdaan. Op mijn opmerking dat de gemeente Zutphen op zondagmorgen wel heel vroeg aan het werk is wordt lachend gereageerd. 'Nee, wij zijn niet van de gemeente. Wij zijn twee ijverige binnenstadbewoners die waarde hechten aan een schone leefomgeving'. Zomaar even een anoniem praatje maken lukt niet. Een van de vuilpakkers is vaste lezer van deze column en heeft mij direct herkend, zelfs met zonnebril.

Ik praat met Henk Post. Henk woont in het Oude Bornhof en is al 16 jaar -nogmaals: zestien jaar- iedere zondagmorgen actief in de binnenstad. En sinds enkele jaren doet Jan van de Ardennen van de Zaadmarkt met hem mee. Samen zorgen ze ervoor dat de rommel die 's nachts door het uitgaanspubliek op straat is gegooid keurig wordt opgeruimd. Geheel belangeloos. Toen Henk begon was hij alleen actief op het Oude Bornhof. Daar zwierven 's nachts nog wel eens stappers die rotzooi achterlieten. Maar met de komst van het Genietcafé is het een stuk schoner geworden. En zo is er tijd over om een groter gebied mee te nemen.

Hier op de Schupstoel hebben ze het minste werk, want een van de schoonmakers van een coffeeshop neemt tijdens zijn werk ook dit plein even mee. En de Vaaltstraat heeft de naam misschien niet mee, maar is altijd super schoon. De meeste rotzooi treffen ze wekelijks aan bij café Schatjes en op de Markt.

En dan wil ik natuurlijk ook wel weten of ze nog bijzondere dingen vinden. Dat blijkt het geval, af en toe waait er een vijfje of een tientje voorbij of ligt er een jointje à la carte. Een wat? 'Oh, dat zijn kant en klare joints per stuk verpakt als een soort suikerstick. Dan hoef je niet zelf te draaien.' Nooit geweten, zo leer ik nog eens wat op deze vroege zondagochtend. En een mobiele telefoon die ze ooit op een bankje vonden leverde enkele dagen later een grote bos bloemen op. Dat maakt het natuurlijk extra leuk.

De paktangen die ze gebruiken zijn beschikbaar gesteld door de gemeente, net als een speciale druppel om een ondergrondse vuilcontainer te kunnen openen om de vuilniszakken te kunnen dumpen. En ze genieten volop van hun rondje. 'Zet er maar bij: De stilte van de stad op zondagmorgen is prachtig.' Hierbij. En dan fiets ik snel mevrouw Bombeld achterna.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden