Foto:
Columns

Column Henrieke Schoonekamp - Klagen

Klagen

Dinsdag 25 juni 2019 en 'we' hebben weer een nieuw record. Wij, Hollanders, dus. Wederom een nieuw warmterecord. Het was niet nodig dat in het nieuws te vermelden, dat voelde ik zo ook wel. Het is te warm om ook maar iets te doen. Ook te warm om een column te schrijven. Maar ja, afspraak is afspraak en ik verwacht een boos telefoontje van de hoofdredacteur als ik na deze paar geschreven regels op 'verzenden' druk. Nou had ik dat wel willen gokken als ik mijn telefoon uit had kunnen zetten, maar helaas, dat kan niet als je op een donorlijst staat. En aangezien ik vandaag ook gewoon gewerkt heb, zal dit me ook nog wel lukken. Klagen over het weer, dat is zo typisch Hollands.

Maar leg dat maar uit aan onze huisdieren. Ik zie heel veel baasjes lopen met hun trouwe viervoeter sjokkend achter ze aan, duidelijk niet van plan heel erg ver te gaan lopen. De baasjes lopen ook niet echt snel trouwens. Mijn konijnen mogen niet naar buiten, veel en veel te warm. De temperatuur binnen loopt al richting de dertig graden. Konijn ligt languit op de vloer. Een laurierblaadje en rode wijn erbij en er ligt hier een gebraden konijn in rode wijnsaus. Eet smakelijk.

Ik lig er zelf ook nogal gebraden bij, zelfs zonder zoveel haar als konijn. Ben blij dat er geen kannibalen in Zutphen wonen. Ik mag maar een liter vocht per dag en dat is echt een verschrikking met dit weer. Ik red het ook niet met maar een liter, maar dat is niet goed. Gezonde mensen wordt aangeraden minimaal drie liter te drinken om niet uit te drogen. Meer dan ooit wou ik dat ik gezond was. En 's nachts lig ik op een hele warme kamer naast een hele warme machine die mij in leven houdt. Helaas is het geen optie om in een koud badje de dialyse te doen.

Het is te warm om eten te koken, te warm om te gaan stofzuigen, te warm om iets zinnigs te doen.

Nou ben ik toch wel erg aan het klagen. Sorry… waarschijnlijk is iedereen allang vergeten dat het zo warm was dinsdag 25 juni als deze krant op de mat valt. Ik ook hoop ik. En ik vrees dat als ik zo op 'verzenden' heb gedrukt ik alsnog een telefoontje krijg van de hoofdredacteur van deze krant. Met de vraag of ik niks beters te doen heb dan een beetje klagen over het weer. Ben ik toch een typische Hollander…

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten