Merel Harkink en Merel Hubatka. Foto: Alize Hillebrink
Merel Harkink en Merel Hubatka. Foto: Alize Hillebrink (Foto: )
De Zutphense Leeuw

Zutphense Leeuw juni 2019 - Merel Harkink en Merel Hubatka: 'Muziek is een internationale taal'

Zutphense helden, u kent ze wel. Ze zetten zich met hart en ziel in voor de samenleving. Onmisbaar zijn ze, maar wat drijft hen, wat is hun geheim? De Zutphense Leeuw is een schriftelijke onderscheiding voor deze helden. Deze maand twee 'zingende merels' in de Zutphense Leeuw: Merel Harkink en Merel Hubatka.

Koordirigent Merel Harkink (56) en muzikaal begeleider Merel Hubatka (41) leiden samen het Zutphen Zingt Koor, een mix van Zutphenaren en nieuwkomers. Ze zingen wereldmuziek. 'Ons koor is grensoverschrijdend.'

Hubatka: "We zijn gestart als projectkoor met Zutphenaren en vluchtelingen voor het Bach Bridges Festival in het Koninklijk Concertgebouw vorig jaar. In vier maanden hebben we een koor uit de grond gestampt. Sommigen konden niet eens noten lezen."

Harkink: "Na de uitvoering merkten we dat veel mensen, vooral Zutphenaren, in een gat vielen. Dus besloten we ermee door te gaan. De Muzehof, Torenfonds en Stichting VIA ondersteunen ons initiatief."

Hubatka: "De wekelijkse repetities zijn vooral heel gezellig. Mensen genieten van het samenzijn en het gezamenlijk zingen. De samenstelling is fifty-fifty. Het aantal varieert van dertig tot vijftig mensen per week want de aanwezigheid van nieuwkomers wisselt enorm. Daardoor weet je nooit waar je op kunt rekenen. Soms ineens is iemand weg." Harkink: "Dan komt bijvoorbeeld een solist niet opdagen. "Dat is wel een keerzijde: elke keer afscheid nemen." Hubatka: "Als iemand niet komt opdagen is dat wel slikken."

Harkink: "We hadden een zangeres die heel mooi kon zingen. Zij werd overgeplaatst naar Rotterdam. Het is een onmenselijk systeem. En vorig jaar was er een hele heftige situatie met een Irakese jongen, onze Udspeler. Maandenlang had hij met ons geoefend en ineens moest hij terug naar Duitsland. We hebben zelfs nog een petitie voor hem getekend. Een minuut voor de uitvoering zat ik nog met een mevrouw van de IND aan de telefoon. Hij mocht mee doen zei ze, maar daarna moest hij direct vertrekken."

Hubatka: "De beperkingen moet je wel accepteren. Slecht nieuws hoort erbij. We houden contact via de appgroep. Daar worden heel wat hartjes gedeeld. Je hoopt altijd dat ze weer terugkomen naar Zutphen." Harkink: "In ieder geval hebben we diegene wel een paar leuke uren bezorgd, denk ik dan."

Hubatka: "Wie goed kan zingen mag het podium pakken met een solo. Het is soms een hele overwinning als ze het aandurven op het podium een solo te zingen of spelen. Het geeft zelfvertrouwen. Een boost."

Harkink: "Er kwam hier een vluchteling die vanwege zijn situatie zwaar depressief was. Na een maand meezingen stond hij op ons podium en zong een solo. We geven mensen levensvreugde." Hubatka: "Muziek en zang tillen je op."

Harkink: "We zingen liederen van over de hele wereld. Mensen mogen liederen aandragen. Iemand uit Venezuela had zelf een lied geschreven. Ik vroeg hem of ik het lied mocht zien. Hij wees op zijn hoofd. Het zat in zijn hoofd! Hij heeft het voorgezongen en ik heb het opgeschreven. Het was een poëtische tekst over de liefde en het leven. Daarna heb ik er een koorbewering van gemaakt voor vier stemmen."

Hubatka: "De contacten hier zijn heel warm. Ook buiten het koor houden mensen contact met elkaar. Onderling wordt er van alles geregeld, zoals samen eten. Er worden zelfs woonruimtes geregeld."

Harkink: "Sommige nieuwkomers kunnen nog geen woord Nederlands. Elkaar verstaan is dan lastig, maar muziek is universeel, een internationale taal. Het is grensoverschrijdend. Met dit koor gaat een wereld open. Zang is iets magisch en kan veel losmaken. Soms is het heel ontroerend, dan gaat er een siddering door het koor. Elke donderdag is een feestje." Hubatka: "Ons koor is een wekelijks warm bad."

Op donderdag 20 juni om 20.00 uur geeft het Zutphen Zingt Koor een eindconcert in de Muzehof/Hanzehof. Wees welkom! Een vrijwillige bijdrage zal worden besteed aan muzieklessen voor bewoners van het Asielzoekerscentrum.

Kent u ook een Zutphense Leeuw? Laat het ons weten via redactie@contact.nl

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten