Evelyne Turk, Fabien Pois, Marcel Bugter met zijn médaille Paul Belmondo en Flory Poels. Foto: Liesbeth Spaansen
Evelyne Turk, Fabien Pois, Marcel Bugter met zijn médaille Paul Belmondo en Flory Poels. Foto: Liesbeth Spaansen

Marcel Bugter trots op hoogste Franse onderscheiding

Médaille Paul Belmondo

Door Liesbeth Spaansen

ZUTPHEN/EEFDE – Vordenaar Marcel Bugter is altijd enthousiast als het gaat om de promotie van Frankrijk en de Franse taal en cultuur. Naast de Franstalige lezing van Anne Lobbes over de 100-jarige Franse voiture, de Citroën, bleek hijzelf een belangrijke rol te hebben tijdens de afsluiting van het culturele seizoen van de Alliance Française Zutphen (AFZ) in het Hart Eefde op donderdag 16 mei. Na mooie woorden van madame Flory Poels van de Alliance Française Nederland kreeg Marcel de médaille Paul Belmondo overhandigd door de netwerkcoördinator van de Alliances Françaises in Nederland, monsieur Fabien Pois.

Nadat voorzitter Marieke Lodder de leden van AFZ, afgevaardigden van andere allianties en belangstellenden van harte welkom heette, bedankte ze Marcel Bugter voor de tip om een lezing over 100 Jaar Citroën te laten verzorgen door Anne Lobbes. In de pauze van deze avond nam de Alliance Française de gelegenheid om Marcel te eren.

Médaille Paul Belmondo voor Marcel Bugter
Een bijzondere hoge Franse onderscheiding en voorbehouden aan een kleine groep bijzondere personen, dat is de médaille Paul Belmondo. "Ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om Marcel Bugter te bedanken voor al zijn werk voor de Alliance Française Zutphen, maar ook van Nederland," spreekt Fabien Pois hem toe. "Dit doen we door jou de médaille Paul Belmondo toe te kennen."

Flory Poels spreekt Marcel vervolgens lovende woorden toe, waarbij zij Marcel vooral bedankte voor zijn inzet om de Alliance Française Nederland uit zwaar weer te halen en succesvol door te zetten.

"Dit had ik dus totaal niet verwacht," aldus Marcel Bugter bescheiden na het ontvangen van de onderscheiding. "Als er iets op het gebied van de Alliance Française gebeurt, ben ik er bijna altijd bij, zeker vanavond. Citroën zit in mijn hart. Natuurlijk rijd ik nog steeds in een Citroën," lacht hij. "Ik ben eigenlijk een beetje stupéfait, verbijsterd. Dank voor de lieve woorden Evelyne Turk en Flory Poels, maar ik heb het niet alleen gedaan, maar samen. Ik hoop dat de Alliance Française in de lift blijft zitten met het verspreiden van de Franse taal en cultuur in de breedste zin des woords. Dat kan alleen dankzij u, leden en cursisten maar ook geïnteresseerden die op deze avond komen."
Hij besluit: "Het is een eer om de Belmondo zelf te mogen ontvangen." Marcel kreeg felicitaties en cadeaus.

Staat van dienst
Marcel Bugter was 28 jaar bestuurslid van de Alliance Française Zutphen, eerst als penningmeester en de laatste 15 jaar als voorzitter. Hij was enkele jaren landelijk voorzitter van de Alliance Française des Pays-Bas. Marcel organiseerde ruim 28 jaar (en nog steeds) culturele reizen naar Noord-Franse steden en is ook reisleider. Hij organiseerde jarenlang het Concours de la Chanson in Diligentia in Den Haag, dit ter promotie van het Franse chanson, met winnaars als Anouk Dorfmann, Wende Snijders en Gerard Alderliefste. Vanwege zijn onschatbare waarde voor AF Zutphen kreeg hij in 2016 het erelidmaatschap.

Van de 34 afdelingen is Alliance Française Zutphen de grootste met ruim 200 leden. Zij geeft Franse les op alle niveaus en de cursus Franse literatuur. Er zijn culturele activiteiten, zoals lezingen over film, toneel, muziek, taal, mode, culinaire aangelegenheden, beeldende kunst, literatuur.

Bonnes vacances
Marieke Lodder bedankte Anne Lobbes voor de inspirerende avond met dankwoorden en een wijntje: Vive la France. Voor de aanwezigen was er een wel thuis, un bon été, fijne zomer en bonnes vacances.

Geschiedenis 100 Jaar Citroën
Anne Lobbes startte haar lezing met een kennismaking met haar familie en hun liefde voor Frankrijk en de Citroën. "Ik ben trots dat ik bij Citroën Nederland mag werken." Met beelden vergezeld, kwam de geschiedenis vanaf oprichter Citroën aan de orde. De auto-industrie startte in Frankrijk overigens al in 1908 met Mors Automobile. André Citroën, zoon van Levie Citroen, kwam oorspronkelijk uit Amsterdam en kreeg in Parijs de ë cadeau. Hij richtte in 1919, na de eerste wereldoorlog waar hij munitie voor het Franse leger produceerde, de Foundation d' automobile Citroën op.
"Naast het verkopen van de auto's zorgde hij ook voor een Service au Tours, een service voor eigenaren van een Citroën. Voor zijn personeel regelde hij een crèche, medische post en warme maaltijden op kantoor." Veel herkenning in de zaal toen er beelden te zien waren van onder andere de Deux-Chevaux, La Bombe, de BX en latere modellen als de Berlingo, Xsara Picasso, C3, Xantia en C4 Cactus. Citroën is klaar voor de toekomst met de elektrische Ami1 en Landy.
Nederland was het eerste land waar auto's van Citroën werden geïmporteerd en in het Citroëngebouw aan het Stadionplein in Amsterdam werden geassembleerd.

Meer berichten