Claudia en Sebastian met hun dochtertje Isa. Foto: Mirjam van Biemen
Claudia en Sebastian met hun dochtertje Isa. Foto: Mirjam van Biemen (Foto: )

Neergestreken: Claudia en Sebastian

ZUTPHEN - Zoals de ganzen iedere dag neerstrijken in het Zutphense buitengebied, zo strijken er jaarlijks steeds weer nieuwe mensen neer in onze stad. In 2018 vestigden zich zo'n 3000 nieuwe inwoners in Zutphen, waarvan 230 afkomstig uit de Randstad.

Vandaag de beurt aan Claudia Alberding (30) en Sebastian Gerritsen (29). Een jaar geleden verruilden zij Amsterdam voor het centrum van Zutphen met hun dochtertje Isa (2). Claudia verwacht over een drie weken nog een kindje.

Door Mirjam van Biemen

Sebastian: "Wij zijn allebei in Amsterdam blijven hangen na onze studies. We hebben er in totaal iets van acht jaar gewoond. We woonden om de hoek bij elkaar, vlakbij het centrum op mooie locaties. Claudia: We hebben elkaar leren kennen via mijn zus. Ik ontmoette Sebastian voor het eerst in de kroeg waar ik werkte. Toen zijn we gaan daten. Twee jaar later was ik ineens zwanger, dat was een verrassing. Ik dacht nog helemaal niet aan kinderen en was echt aan het lanterfanten nog. Sebastian: Toen was het 'speelkwartier' ineens voorbij en moesten we een keuze maken, wat nu? Claudia: We waren Amsterdam al een beetje zat toen. Sebastian: Vanwege de bekende redenen: de drukte, de prijzen en hoe mensen met elkaar omgaan daar. Claudia: In de weekenden gingen we al vaak op 'vakantie' in eigen land om te kijken waar we wilden wonen. Een tuin stond bovenaan ons lijstje, maar die hebben we nu nog steeds niet ha ha."

Uiteindelijk kochten ze met de hulp van Sebastians vader een huis uit dertienhonderd in het centrum van Zutphen. Het was een bouwval, maar Sebastian heeft het helemaal eigenhandig verbouwd. Uw verslaggever vraagt zich af, hoe raakt zo'n jong stel nou in Zutphen verzeild?

Sebastian: "We hadden ons in eerste instantie nog ingeschreven voor een woonproject in Almere, maar toen we gingen kijken stonden we zó dik in de file dat we gelijk zijn omgekeerd. Daar hadden we dus geen zin meer in. Claudia: Op een gegeven moment pasten we op een huis van vrienden in Velp en zijn we in de omgeving gaan fietsen. Zo kwamen we in Zutphen terecht. 'Goh, hier is het leuk', dachten we allebei meteen. We kenden Zutphen helemaal niet. Sebastian: Mijn vader heeft toen dit huis gevonden. Het was erg goedkoop omdat het een bouwval was, maar wij hadden meteen zin om er iets moois van te maken. Het hele huis is gestript en alle oude elementen zijn teruggehaald. Alsof je een cadeautje uitpakt. Ik vind het leuk om te doen, ik werk inmiddels ook voor de Klusbakfiets en hoop me meer op restauratie toe te leggen in de toekomst."

En, zijn ze een beetje gewend in het rustige, 'saaie' Zutphen?
Sebastian: "Wij houden wel van rust denk ik. We hebben ook nog in Arnhem gekeken, maar dat is ook best een drukke stad. Claudia: Arnhem trekt nog steeds wel. Misschien is Zutphen het ook niet voor altijd, als ik het hier zat ben, kunnen we altijd weer verder. Sebastian: Maar eigenlijk is Zutphen een enorme positieve verrassing gebleken. We zeggen regelmatig tegen elkaar dat we hier nooit meer weggaan. Claudia: Ik vind het heerlijk om hier 'thuis' te komen. Het is mooi, niet chaotisch en je kunt overal doorrijden. Hij: De sfeer is goed en ik vind de mensen heel bijzonder. Alsof ik een hele andere verbinding met ze heb. Mensen hebben hier nog tijd voor een gesprek en ik voer ook andere gesprekken dan ik gewend was. Claudia: Bijna niemand uit onze straat komt uit Zutphen. Haast iedereen is 'import'. Sebastian: Mensen kijken hier nog naar elkaar om. Toen wij aan het verbouwen waren stond 's avonds laat onze overbuurvrouw ineens met een bord eten op de stoep. Ze vroeg verder niks, maar wist gewoon wat we nodig hadden. Ik vind dat heel waardevol en was eigenlijk vergeten dat iets dergelijks nog bestond. Claudia: Mijn zus vindt Zutphen zó leuk dat ze nu ook hier komt wonen. Vanuit Haarlem, daar wordt het ook te druk."

Nieuwkomers hebben nog een frisse blik. Wat kan beter in de stad?
Sebastian: "De binnenstad mag wel wat groener. Claudia: Ik vind het raar dat er zoveel verkeer door die kleine straatjes rijdt in de binnenstad. Vaak denk ik: dat past toch helemaal niet? Sebastian: Er zijn best veel evenementen in het centrum van Zutphen. Soms vind ik ze niet helemaal passend. Het kan beter denk ik. Claudia: Een leuk café zou ook een aanwinst kunnen zijn, al ga ik niet echt uit nu ik zwanger ben."

Meer berichten