Parkeerplaatsen verdwijnen van 's Gravenhof

Parkeerplaatsen verdwijnen van 's Gravenhof

ZUTPHEN - Een parkeerplek vinden in de Zutphense binnenstad wordt steeds moeilijker. Met de herontwikkeling van het 's Gravenhof tot autovrij plein verdwijnen er in 2020 maar liefst 118 parkeerplaatsen. Wethouder Annelies de Jonge: "Er zullen geen parkeerplaatsen worden geschrapt, alleen verplaatst."

Door Alize Hillebrink

Met het autovrij maken van het 's Gravenhof verdwijnen 67 parkeerplaatsen voor vergunninghouders en 51 betaalde parkeerplaatsen. Belangrijke gebruikers van de betaalde parkeerplaatsen zijn de gemeente zelf en Hampshire hotel. De vergunningplekken worden met name door bewoners van de binnenstad gebruikt.

Automobilisten moeten voortaan uitwijken naar de Ring Houtwal-Vispoortplein en Martinetsingel. "Inwoners en bezoekers aan de binnenstad zullen er aan moeten gaan wennen dat ze verder moeten lopen," zegt de wethouder.

Alternatieve parkeerplekken
"We werken aan drie centrale parkeervoorzieningen nabij de Stadsring," zegt de wethouder. Met Stadsring wordt de Houtwal, het Vispoortplein en Martinetsingel bedoeld. Op de Martinetsingel wordt gedacht aan een parkeercombinatie voor vergunninghouders en betaald parkeren. De tweede locatie is de huidige parkeerplaats achter het voormalige ROC. Onlangs gehouden mobiliteitsonderzoek wijst uit dat parkeerplaatsen hier vaak niet volledig worden benut. Dit parkeerterrein zal worden heringericht. Ook wordt gedacht aan een directe verbinding tussen dit terrein met de Martinetsingel.

De derde locatie moet nog worden gecreëerd. Beoogd is een deel van het terrein van het voormalige ROC aan het Vispoortplein. De gemeente is nog in gesprek met de eigenaar om op een deel van dit terrein parkeervoorzieningen te realiseren. Of dit gaat lukken en hoeveel het er zullen worden is niet bekend. De optie van een parkeergarage onder deze locatie is definitief van de baan. "Dat is echt te duur," volgens de wethouder. "Gezien de financiële situatie van de gemeente Zutphen is dat onmogelijk."

Parkeerbegeleiding en
shuttlebus

Om het zoeken naar een parkeerplaats te vergemakkelijken wordt gedacht aan een parkeerbegeleidingssysteem waarop mensen kunnen zien waar er vrije parkeerplaatsen zijn. Ook denkt de wethouder aan de inzet van een shuttlebus tussen de parkeerlocaties en de binnenstad.

Hoeveel parkeerplekken de genoemde alternatieven oplevert is nog niet duidelijk. Met name de beoogde realisatie van extra parkeerplekken op het terrein van Vispoortplein is onzeker en dat roept bij veel mensen vraagtekens op.

Inwoners van de Zutphense binnenstad uitten afgelopen maandag 15 april hun zorgen over het verdwijnen parkeerplekken op 's Gravenhof, tijdens een informatieavond over de herinrichting van het 's Gravenhof. Verschuiving van de parkeervoorziening voor aanwonenden van het oude stadsplein betekent dat zij wat verder moeten lopen naar de binnenstad. Vooral voor mensen die slecht ter been zijn is dat lastig. "Er komen wel invalideparkeerplaatsen op het 's Gravenhof," aldus de wethouder.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden