Zo'n 75 mensen kwamen samen met kinderen van de Theo Thijssenschool, naar de smalle Kruisstraat nummer 7. Foto: Henk Derksen
Zo'n 75 mensen kwamen samen met kinderen van de Theo Thijssenschool, naar de smalle Kruisstraat nummer 7. Foto: Henk Derksen
FOTO'S

Na 74 jaar herdenkt De Hoven eigen oorlogsslachtoffers

ZUTPHEN - Afgelopen maandag 15 april hielden inwoners van de Zutphense Hoven voor het eerst in 74 jaar hun eigen oorlogsherdenking. "Warnsveld heeft er vijf, Zutphen vijf en wij geen één, terwijl hier maar liefst 24 slachtoffers zijn gevallen."

Door Alize Hillebrink

Het begon een jaar geleden in de Hovense voetbalkantine, tijdens een bijeenkomst met het thema 'mobilisatie, oorlog en bevrijding', georganiseerd door enkele Hovenaren. "Er werd een lijst met namen opgenoemd van inwoners uit de Hoven die tijdens de oorlog zijn omgekomen," vertelt medeorganisator Gerrie Meijboom. "Toen bleek dat er veel meer slachtoffers waren." Uiteindelijk bestond de lijst uit vierentwintig personen, waarvan de jongste 8 en de oudste 75 jaar oud.

Dat er een herdenking moest komen, speciaal voor de Hoven, stond algauw vast. En afgelopen maandag 15 april was het zover. Zo'n 75 mensen kwamen samen met kinderen van de Theo Thijssenschool, naar de smalle Kruisstraat nummer 7. In de muur van dit huis metselde de familie van Henne Lammers direct na de oorlog een gedenksteen. Ter nagedachtenis van deze 24-jarige verzetsstrijdster die kort voor het einde van de oorlog op de IJsselkade werd doodgeschoten.

Nog voor het moment is aangebroken is de sfeer al plechtig. De aanwezigen spreken gedempt. "We zijn hier, zodat de gruwelijkheden niet vergeten worden," zegt Zwier ter Mul. "Het was een bange tijd en een zware tijd," vertelt Liesbeth Eikelenboom-ter Beek. "Een tijd waarin met graan meel werd gemalen om zelf brood te bakken." Op 8 april werd Zutphen bevrijd en zes dagen later, op 14 april 1945, werd de Hoven bevrijd door de Canadezen vanuit Voorst.

"Wel jammer dat er niemand van de gemeente bij de plechtigheid aanwezig was," erkent Meijboom. "Ze vonden het waarschijnlijk niet belangrijk genoeg, maar gelukkig was het Comité Herdenkingen er wel."

Meer berichten