Afbeelding

Column Henrieke Schoonekamp - Boekenweek

Algemeen

Boekenweek

Waar ik oneindig geld aan kan uitgeven? Boeken. Of het nou voor mezelf is of een cadeau, boeken zijn en blijven geweldig.

Het liefst natuurlijk voor mezelf. Eerlijk is eerlijk. Heerlijk om in de boekhandel te struinen tussen nieuwe en oude titels. Even de achterkant lezen van een boek met een inspirerende titel of een afbeelding die mij laat besluiten dat ik het boek moet oppakken en moet weten waar het over gaat.

Een titel die mij een beetje laat raden waar het boek over gaat, een cryptische omschrijving, dat vind ik mooi. Lijkt me knap lastig om zo'n titel te moeten verzinnen. Een heel boek schrijven ook trouwens. Maar goed, al lezend in de boekhandel is er altijd wel een boek dat ik graag wil hebben. Wil lezen, voor de verwarming op de bank. Maar ik moet mezelf daarin bedwingen. Boeken zijn niet goedkoop, maar de prijs heb ik zeker over voor een goed boek.

Het probleem is de ruimte. Ik heb maar een klein huisje en absoluut geen ruimte voor een grote boekenkast. Wat zou ik dat graag hebben, een mooi gevulde boekenkast, vol prachtige titels en verhalen. Maar ruimtegebrek is dus een goede reden om mijzelf geregeld tot de orde te roepen en niet over te gaan tot de daadwerkelijke aanschaf van een boek. Tenzij het een boek is van een favoriete schrijver of een boek wat ik niet uit mijn gedachten krijg omdat ik het zo graag lezen wil. Dan koop ik het toch. Niks lekkerders dan de geur van een nieuw boek.

Gelukkig zijn er geregeld mensen jarig in mijn omgeving en voor velen van hen koop ik graag een boek als cadeau. Ook fijn om voor een ander te mogen zoeken. Welk genre past bij die persoon, waar houdt hij of zij van? En is het een boek wat ik zelf zou willen lezen? Een boek cadeau doen zegt vaak iets over zowel de gever als de ontvanger.

Deze week is het boekenweek. En dat betekent dat ik mij alles behalve in ga houden in de boekhandel. Deze week is het geoorloofd om een paar prachtige titels te scoren. Het boek wat ik al langere tijd hebben wil koop ik zeker deze week. Een boek van Carlos Ruiz Zafón, mijn favoriete schrijver. In zijn boeken kan ik verdwijnen, tijd bestaat niet meer. Maar omdat het boekenweek is ga ik ook een boek kopen van een voor mij onbekende schrijver, gewoon een keer wat nieuws proberen. Leuk. Dus mocht ik vermist zijn deze week: ik ben eindeloos aan het snuffelen in de boekhandel. Was het maar elke week boekenweek.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant