Mera Martinot. Foto: Mirjam van Biemen
Mera Martinot. Foto: Mirjam van Biemen
VROUW

'Als de buitenkant verstillend is, helpt dat om naar binnen te gaan'

Algemeen

Duurzaam ondernemer Mera Martinot (45) heeft al op vele plekken gewoond en gewerkt voordat ze besloot in Zutphen iets op te starten. Met 'Een Stilleven' runt ze nu een interieuradvieswinkel, geeft ze stilte retraites en verhuurt ze een stilteplek op haar landgoed in Barchem waar ze twee jaar geleden met haar gezin neerstreek. Eigenlijk staat in alles wat ze nu doet, de stilte centraal.

Door Mirjam van Biemen

Er hangt een opvallend 'boeket' van droogbloemen in de etalage van haar winkel aan de Lange Hofstraat. Een kunstwerkje op zich haast, bolvormig als het is. Dit geldt voor meer van de meubels en accessoires in haar winkel, die allen blikvangers zijn. Dat komt, zo vertelt Mera, vanwege de ruimte die ze haar spullen geeft. "Als je dingen op elkaar zet, ziet een product er heel anders uit dan wanneer je het vrijlaat. Die ruimte is dus net zo belangrijk als het product zelf." Het wordt me al snel duidelijk dat dit niet zomaar een winkel met leuke woonaccessoires is, maar dat er achter haar manier van werken een heuse filosofie schuil gaat. Mera's werkwijze past binnen de oosterse wabi-sabi principe een levenswijsheid zoals de feng shui uit China, maar dan afkomstig uit Japan. "Het komt voort uit het zen boeddhisme en gaat over eenvoud en verstilling, over de tussenlaag waar het hoofd niet aan te pas komt, de laag die je aanraakt met meditatie eigenlijk."

Spullen geven volgens Mera dan ook een bepaald gevoel. Metaal voelt anders dan hout en oud voelt anders dan nieuw, zegt ze. Het resultaat is een bijzonder assortiment aan producten: vintage wollen kleden uit Marrakesh, een stevige fauteuil van robuust eikenhout uit Noorwegen, maar ook Hollands aardewerk, geurige zepen uit Brummen en stevige schoonmaakborstels vervaardigd door blinde mensen uit Zweden. Niet goedkoop, wel zo eerlijk mogelijk gemaakt. "Ik hou van handgemaakte dingen die lang meegaan en daar hangt wel een prijskaartje aan ja." Mera vindt het dan ook misvatting dat dingen altijd maar goedkoop moeten zijn. "Dat klopt natuurlijk niet en dat kan ook niet. Ik koop alleen duurzame merken in, waarvan ik hoop, want zeker weten doe je het nooit, dat het hele productieproces klopt."

Haar stijl is het beste te omschrijven als minimalistisch en in de winkel hangt dan ook rustige, eenvoudige sfeer met lichte, natuurlijke tinten. Precies haar bedoeling, vertelt ze. 'Tegenwoordig hebben we een groot tekort aan stilte met alle prikkels om ons heen. Echte stilte vind je natuurlijk van binnen, maar omdat binnen en buiten altijd in relatie staan tot elkaar denk ik wel dat het helpt om een serene plek in huis te creëren zodat je de stilte makkelijker kan aanraken in je zelf. Als de buitenkant verstillend is, helpt dat om naar binnen te gaan, denk ik.'

Zelf mediteert ze alweer zo'n twaalf jaar, voor het eerst als ze in korte tijd moeder wordt van twee kinderen. "Ik kampte met een chronisch slaaptekort en moest iets veranderen wilde ik er niet aan onder door gaan." Wat begint met een spiritueel boekje blijkt uiteindelijk de aanzet om nog tal van opleidingen te volgen op dit gebied. Zo gaat ze twee jaar in de leer bij Jan Geurtz die haar in het dzogchen boeddhisme onderwijst en rondt ze een opleiding als mindfulnesstrainer af in Haarlem, waar ze dan nog woont. Maar eigenlijk, vertelt ze, is spiritualiteit altijd al onderdeel van haar leven geweest. Haar moeder mediteerde ook al en Mera volgde vrijeschool onderwijs waar bewustwording een belangrijke pijler is.

Haar liefde voor interieurstyling kreeg ze met de paplepel ingegoten. Met een moeder als fotograaf en een vader als architect stonden creativiteit en esthetiek hoog in het vaandel in haar jeugd. Toch kiest Mera voor een studie rechten in de hoofdstad. "Nadat ik op mijn vijftiende over Nelson Mandela had gelezen, wilde ik onrecht bestrijden en mensen helpen." Mensenrechtenadvocaat worden, dát was haar grote droom, maar de weg ernaar toe bleek lang en toch niet helemaal haar ding. Eerst werkt ze bij een rechtsbijstandsverzekeraar om daarna in de sociale advocatuur te belanden maar een kantooromgeving lijkt haar niet te passen. "Het was belangrijk werk maar het voelde ook als water naar de zee dragen en ik miste het om creatief bezig te zijn."

Er volgt een verhuizing van Haarlem naar Amsterdam, waar ze een bed& breakfast begint, er komen twee kinderen, om vervolgens toch weer terug te keren naar Haarlem vanwege het almaar terugkerende verlangen naar rust en stilte. Het nieuwe huis in Haarlem voelt als een verkeerde zet en het gezin gooit het over een andere boeg en vestigt zich achtereenvolgens op Costa Rica en Bali waar ze ruim twee jaar zullen blijven. Hier komt Mera voor het eerst in aanraking met slow fashion en ziet 'Annaliz' het levenslicht, een webwinkel met duurzame kleding, sieraden en keramiek die bij hun terugkeer in Nederland een fysiek verkooppunt krijgt in de Amsterdamse Reestraat. Zes jaar runt ze haar eigen zaak voordat ze noodhulp aan vluchtelingen op Lesbos en in de koepelgevangenis in Haarlem besluit te verlenen middels een zelf opgerichte stichting Aware& Share om daarna de oversteek naar Zutphen te maken. "Annaliz liep goed, maar voor je het weet schiet je je oorspronkelijke doel voorbij. Ik besloot vluchtelingen te gaan helpen en daarna zijn we naar de Achterhoek verhuisd."

Zutphen past goed bij deze nieuwe levensfase, vertelt ze. "Ik ben echt verliefd op deze stad. Imago is hier minder belangrijk en het is hier schoner en rustiger bovendien." Nog steeds is ze ambitieus, binnenkort opent ze weer een bed& breakfast boven haar winkeltje, maar ze probeert toch vooral stil te staan bij en te genieten van wat er nu is. "Hier komt eigenlijk alles van de afgelopen jaren samen, en stroomt mijn creativiteit voort uit een diepe stilte waar ik nu ook echt in mag wonen."


www.eenstilleven.com

Vanaf deze maand verschijnt Vrouw niet meer wekelijks, maar twee keer per maand.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant