Gemeentehuis Zutphen. Foto: Alize Hillebrink
Gemeentehuis Zutphen. Foto: Alize Hillebrink

Zutphen over Luchthaven Lelystad: eerst herziening luchtruim, dan open

Algemeen

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is tegen openstelling van Luchthaven Lelystad in 2020. "Boven alles is ons standpunt dat opening van de luchthaven uitgesteld moet worden tot na herindeling van het luchtruim. Dát is de goede volgorde." Aldus wethouder Harry Matser.

Door Alize Hillebrink

Zutphen schaart zich achter het standpunt van de Provincie, de Gelderse gemeenten en diverse grote partijen als Het Nationale Park De Hoge Veluwe en de Gelderse Natuur en Milieufederatie. De partijen vinden dat er "eerst een gedragen oplossing gevonden moet worden tegen het laagvliegen, want dat is onacceptabel." Tot die tijd kan Lelystad Airport niet open, vinden ze. Zutphen scherpt dit in haar eigen zienswijze aan door eerst een herindeling van het luchtruim te eisen alvorens de luchthaven te openen.

"Op dit moment is de verdeling van het luchtruim zodanig, dat vliegtuigen bij opening nu langdurig laag moeten vliegen en veelal boven natuur moeten doorstarten. Dit betekent veel hinder voor inwoners, natuurwaarden en (recreatie-) ondernemers. Het is zaak eerst het luchtruim opnieuw in te delen, en dan pas Luchthaven Lelystad te openen. Dat is de goede volgorde," aldus het college.

Minister Cora van Nieuwenhuizen zei afgelopen maandag nog stellig dat Lelystad Airport er gaat komen en "Schiphol zal na 2020 zeker verder groeien." Zutphen hoopt te bereiken dat Luchthaven Lelystad niet in 2020 open gaat, maar pas in 2024, met een goede herindeling van het luchtruim. Zienswijzen tegen het luchthavenbesluit kunnen nog t/m 21 februari worden ingediend.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant