Maaike Meijer en Annet Mooij. Foto: PR
Maaike Meijer en Annet Mooij. Foto: PR

Literair interview met twee bijzondere schrijfsters

Algemeen

ZUTPHEN - Op zondag 10 februari van 15.00 tot 17.00 uur is er weer een sprankelende Literaire IJsselsalon in Zutphen. Jos van Hest gaat in gesprek met twee bijzondere schrijfsters van wie allebei recent een biografie is verschenen over een nog bijzonderder vrouw. Annet Mooij over beeldend kunstenaar Gisèle van Waterschoot van der Gracht: De eeuw van Gisèle; Maaike Meijer over de schrijfster, dichter, kunstenaar F. Harmsen van Beek: Hemelse mevrouw Frederike. Het zijn twee imposante en spannende biografieën over twee eigenzinnige, krachtige, boeiende dames.

Annet Mooij schreef De eeuw van Gisèle, een biografie over het leven en werk van Gisèle d'Ailly van Waterschoot van der Gracht. Mythe en werkelijkheid van een kunstenares, zo luidt de ondertitel van deze schitterende vertelling over een vrouw, wier honderdjarige bestaan rijkelijk gevuld was met bizarre avonturen en intrigerende vriendschappen en liefdes. Als dochter van een Oostenrijkse barones en een Amsterdamse patriciër woonde zij achtereenvolgens in Amerika, Oostenrijk, Frankrijk, Griekenland, Engeland en Nederland. Met name de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen zij haar (destijds nog) kleine Amsterdamse bovenwoning openstelde voor enkele onderduikers, hebben een bepalende rol gespeeld in haar leven. Biografe Annet Mooij laat op een meeslepende manier zien hoe mythes en leugens het levensverhaal van haar hoofdpersoon kleurden.

Maaike Meijer schreef Hemelse mevrouw Frederike over F. Harmsen van Beek die tot de grote dichters van Nederland wordt gerekend. Geachte Muizenpoot en achttien andere gedichten werd in 1965 ontvangen als een literaire sensatie. Ook schreef ze korte verhalen en was ze journalist, kunstenaar en illustrator. Ze werd lang afgeschilderd als spilzieke 'flodderdiva'. Deze kunstenaarsbiografie vertelt een ander verhaal. Harmsen van Beek was nog zoveel meer dan het creatieve middelpunt van villa Jagtlust. Voor het eerst komt ze zelf aan het woord, in brieven en fragmenten uit haar dagboek dat ze sinds haar vroege jeugd bijhield. Maaike Meijer sprak met tal van vriendinnen, vrienden en collega-kunstenaars en kreeg inzage in Harmsen van Beeks gehele archief. Ze doet met haar biografie recht aan een fascinerend en veelzijdig kunstenaarschap van internationale allure.

Biografen pretenderen de waarheid boven tafel te halen. Lukt dat hen? En kan het wel? Biografieën zijn toch ook altijd interpretaties van een leven? Hoe tijdsgebonden en persoonsgebonden is een biografie? Met Maaike Meijer en Annet Mooij als gasten belooft het een fantastische middag te worden. 


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant