Afbeelding

Column Paul Bombeld - Beleggen in Noorderhaven

Algemeen

Beleggen in Noorderhaven

Een indrukwekkende enveloppe met een nog indrukwekkender brochure haal ik uit de bus. Credit Linked Beheer B.V. stuurt ons ongevraagd en op naam een wervende folder van het 'Duurzamewoningen Fonds'. In porties van 5000 euro kunnen we investeren in duurzame, energiezuinige en gasloze woningen. Die vastgoedboys investeren dus ook in de familie Bombeld, want bij een of andere datahandelaar kochten ze een adressenbestand met onze naam.

Normaal verdwijnt zo'n prachtaanbieding binnen enkele seconden bij het oud papier. Maar plotseling valt mijn oog op iets interessants, het woordje Zutphen. Ah, het 'Duurzamewoningen Fonds' investeert ook in onze Hanzestad. Daar worden eind dit jaar 18 appartementen aangekocht voor 4,1 miljoen euro. De jaarlijkse huuropbrengst bedraagt 400.000 euro. En nu luidt dus de vraag of de familie Bombeld daar ook een paar spaarcentjes in wil steken. Even later zit ik achter de computer. De brochure - uiteraard met veel groen - geeft heel wat informatie, maar op een website staat natuurlijk veel meer. Ik kom uit in Baarn waar het 'Duurzamewoningen Fonds' net voor 90 duizend euro per jaar een deftige kantoorvilla heeft gehuurd. Ik schat in dat dat wel eens ten koste kan gaan van mijn rendement. En dan ben ik natuurlijk zeer geïnteresseerd in het beleggingsbeleid.

Gelukkig doen ze daar niet moeilijk over. Er wordt niet belegd in de provincie Groningen, niet in het zuiden van Limburg en niet in krimpgemeenten in de Achterhoek. Maar wel in Zutphen, hoera. Onze vastgoedboys zien het wel zitten in onze Hanzestad. Maar zijn die lui nog een beetje te vertrouwen? Ik stuur een mailtje met een vraag en de volgende dag is er al een inhoudelijke reactie. De 18 appartementen zijn gekocht van Heijmans en bevinden zich in de nieuwbouwwijk Noorderhaven. Ik begin te twijfelen, misschien is het groenfonds een betere investering dan de oude sok. Prins Bernhard jr. heeft immers met zijn handige vastgoedvriendjes ook al honderden lucratieve panden in Amsterdam in portefeuille. Een prima investering, vooral nu de huurliberalisatie is doorgevoerd mag de verhuurder in de vrije sector vragen wat hij wil. Woningschaarste drijft de prijzen flink op, rijke mensen investeren in huurhuizen en mensen met weinig geld betalen zich blauw om in een huurhuis te mogen wonen. En zo wordt rijk steeds rijker en arm blijft arm. Ik begin het te begrijpen.

En dan luidt nu dus de vraag of ik mijn spaarcentjes wil steken in een fonds dat een partijtje woningen of appartementen op de kop tikt en duur uitpondt? Hoezo een prijsopdrijvend effect? En dat in ons historische Hanzestadje aan de IJssel. Wij doen in ieder geval niet mee. Laten we eerst ons eigen hypotheekje maar aflossen. Dat lijkt ons verstandiger dan zakendoen met deze iets wat gladde vastgoedboys.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant