Afbeelding

Column Henrieke Schoonekamp - Let it snow

Algemeen

Let it snow

Een heel wit Zutphen. En daarmee een hele stille, kleine wereld. Het duurde even voordat de horrorwinter ons Zutphen bereikte, maar gelukkig hadden wij ook recht op een portie sneeuw en glijpret en kwam het toch nog goed. Op maandag berichtte de NS al dat er minder treinen zouden gaan rijden vanwege de te verwachten sneeuw op dinsdag. Ik, leek, ging er dan ook van uit dat we hier in Nederland Oostenrijkse toestanden zouden krijgen. Meters sneeuw dus. Maar nee, er zou wel twee tot drie centimeter sneeuw vallen. Wauw. Dat er daardoor een stuk minder treinen kunnen rijden, daar begrijp ik niks van. Maar ik heb er dan ook geen verstand van.

Dinsdag zit ik thuis, lekker warm voor de kachel. En kijk ik naar de kleine vallende sneeuwvlokjes. Heel langzaam word de wereld witter. Ik heb nog een afspraak en maak me klaar om de deur uit te gaan. Jas aan, muts op, handschoenen aan, shawl om. Dat beetje sneeuw gaat mij niet deren. Maar dan krijg ik een waarschuwingsappje op m'n telefoon dat het harder gaat sneeuwen. Ho, dat was de bedoeling niet. Ik zie dat het buiten inderdaad harder sneeuwt, de weg wordt nu echt wit. Met een glij-ongelukje van december 2017 nog vers in het geheugen besluit ik niet de auto te pakken. Maar de fiets is ook geen optie, kan beter meteen op de grond gaan liggen, mezelf kennende. Dan maar lopen dus.

Met de verse sneeuw knisperend onder m'n schoenen, terwijl m'n muts en jas steeds witter worden loop ik door Zutphen. Echt koud is het niet eens. En een maand na Kerstmis betrap ik mezelf erop dat ik kerstliedjes aan het neuriën ben. "Let it snow, let it snow, let it snow".

Als de verschrikkelijke sneeuwman kom ik aan bij mijn afspraak na een half uurtje lopen. Een uurtje later loop ik weer naar huis. En dan zie ik op het journaal dat er een recordfile was in Nederland. Wel 2200 kilometer. Da's zo'n beetje van hier tot Zuid-Spanje, één lange rits met autootjes. Mijn eerste reactie: dat kan nooit, zoveel auto's zijn er niet eens in Nederland. Maar ja, als de NS op maandag al bericht over minder treinen, en ik zou met de trein naar het werk gaan, dan zou ik die dag ook de auto pakken. Niks erger dan uren op koude, tochtige stations staan. Dus heel Nederland zou wel in die file moeten staan. Ik sla toch even aan het rekenen. Een gemiddelde auto blijkt 4 meter lang te zijn. Ik gok de afstand ( ja, dit is volstrekt niet wetenschappelijk) tussen twee auto's in de file op zo'n 2 meter. Dat maakt dan dat er zo'n 366.666 auto's in die file stonden. In Nederland rijden er zo'n 8,5 miljoen. Dus veruit de meeste mensen waren gewoon op tijd thuis (behalve die met de trein gingen).

Inmiddels is de wereld niet meer wit, maar vooral bruin en drassig. Nou vind ik het niet meer leuk. We hebben de sneeuw gehad, laat de lente nu maar komen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant