Remieg Aerts. Foto: Dirk Gillissen
Remieg Aerts. Foto: Dirk Gillissen

Professor Remieg Aerts brengt architect van onze grondwet tot leven

Algemeen

ZUTPHEN - Johan Rudolf Thorbecke (1798-1872) is de architect van onze grondwet, onze staatsinrichting en onze parlementaire democratie. In zijn veelomvattende biografie brengt hoogleraar Remieg Aerts deze intrigerende staatsman tot leven, in een breed panorama van de politiek, wetenschap en cultuur van de negentiende eeuw. Hij zal hier woensdag 23 januari tussen 20.00 en 21.30 uur over vertellen in de Hanzehof aan de Coehoornsingel 1.

Thorbecke is de enige Nederlandse politicus met standbeelden in drie verschillende steden. Maar wie was hij?
Als halve Duitser en lutheraan uit een berooide Zwolse familie maakte hij in zijn eerste vijftig jaar een wetenschappelijke carrière, als classicus, filosoof, historicus en jurist. Pas daarna ging hij in de politiek. Van 1848 tot 1872 legde hij als grondwetgever, Tweede Kamerlid en premier van drie kabinetten zijn wil op aan de Nederlandse politiek. Hij gaf vorm aan de rechtsstaat, de parlementaire politiek, de constitutionele monarchie en de scheiding van kerk en staat. Hij richtte Nederland in.

Remieg Aerts is hoogleraar Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en Politieke geschiedenis aan de Radboud Universiteit.

Toegangskaarten 10 euro bij Van Someren & Ten Bosch, Turfstraat 19.


0575 - 513 512

www.somerentenbosch.nl

info@somerentenbosch.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant