Fragment uit ‘Schoppenvrouw’ van Pjotr Iljitsj Tsjajkovski. Foto: PR
Fragment uit ‘Schoppenvrouw’ van Pjotr Iljitsj Tsjajkovski. Foto: PR

Kennismaken met twee grote werken van Tsjaikovski

WARNSVELD - Op donderdagavond 17 januari houdt de landelijk bekende operakenner Willem Bruls een lezing over de opera's 'Schoppenvrouw' en 'Jevgeni Onjegin', beide van de Russische componist Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (1840-1893). Aanleiding van de lezing in 't Nut aan de Breegraven 1 in Warnsveld is de vertoning in de Cinemajestic, 5 dagen later, rechtstreeks vanuit Londen, van 'Schoppenvrouw'. De lezing duurt inclusief pauze van 19.30 tot 21.45 uur.

De twee opera's vormen het romantische hoogtepunt van de componist. Tegelijk geven zij ook een scherp commentaar op het beeld van de romantische liefde. Weet men eigenlijk wel wat de mannen Jevgeni Onegin en Hermann drijft? De een is een cynicus en de ander een obsessieve gokverslaafde. En wat is het perspectief van de vrouwen? Het is boeiend om te bekijken hoe Tsjaikovski dit in woorden en noten vat en hoe regisseurs daar vervolgens op reageren. In de interpretatie van 'Schoppenvrouw' in Londen speelt zelfs de homosexuele geaardheid van de componist een grote rol.
Willem Bruls verzorgt al vele jaren inleidingen bij de Nederlandse Opera en is vaak te horen in radioprogramma's over opera. Verder is hij auteur van onder andere 'Opera in een notedop' en 'Venetiaanse Gezangen'.
Het Operaplatform Gelderland-Overijssel is gevestigd in Zutphen en stelt zich ten doel opera als kunstvorm laagdrempelig te maken door het mogelijk maken van kleinschalige operavoorstellingen en -recitals op hoog niveau en het organiseren van educatieve activiteiten. Op regionaal niveau beoogt het Platform een doorgeefluik te zijn van informatie op operagebied.
Meer info en reserveren via de site.


www.operaplatform-go.nl

Meer berichten