Zutphense talenten in de schijnwerpers

Het campagnebeeld van tentoonstelling Zutphense Uitblinkers. Foto: PR
Het campagnebeeld van tentoonstelling Zutphense Uitblinkers. Foto: PR (Foto: )

ZUTPHEN - Elke stad heeft ze. Bekende en talentvolle inwoners. Ook in Zutphen loop je ze soms tegen het lijf. Het Stedelijk Museum Zutphen presenteert vijfentwintig uitblinkers die niet alleen beroemd zijn in Zutphen maar vaak ook ver daarbuiten.

Door Alize Hillebrink

Kent u de internationale ballonkunstenaar Guido Verhoef, of operazangeres Johannette Zomer? En couturier Bas Kosters of The Sizoo Brothers, die de wereld veroverden via Instagram? Het zijn mensen die door hun prestaties nationale of zelfs internationale bekendheid genieten. In de kersverse tentoonstelling presenteert het Stedelijk Museum Zutphen vijfentwintig markante persoonlijkheden die uitblinken in hun vakgebied. Een tentoonstelling die nu eens geen kunst, geen geschiedenis, maar diversiteit laat zien. Daar waar Zutphen in uitblinkt.

Keuze
In de zoektocht naar uitblinkers had directeur Tiana Wilhelm niet verwacht dat Zutphen zo rijk is aan bijzondere (oud)inwoners. "Na een duik in de geschiedenis hebben we mede op voordracht van Zutphense inwoners een lijst samengesteld van bekende Zutphenaren door de eeuwen heen. En dat waren er ontzettend veel! We moesten een keuze maken. Daarom richten we ons vooralsnog op hedendaagse uitblinkers. De coryfeeën uit onze geschiedenis krijgen mogelijk een plek in een vervolgtentoonstelling." Uit een longlist werden uiteindelijk vijfentwintig hedendaagse talenten gedestilleerd. "Als mensen nog uitblinkers missen, dan geeft het aan dat er nóg meer zijn."

Diamant
Het tentoonstellingsbeeld toont een fonkelende diamant. In elk facet spiegelt zich een afbeelding met een uitblinker of zijn werk. De facetten van de diamant, de schittering en het kleurenspel duiden op de uniciteit van de verschillende persoonlijkheden. Met moeite weerstaat Wilhelm de verleiding om ze allemaal op te noemen. "Het aantal is groot en het scala divers. Het lijkt wel of Zutphen meer uitblinkers heeft dan vergelijkbare steden."

Wat is een Zutphense uitblinker?
"Een Zutphense Uitblinker is een bijzondere, eigenzinnige, gedreven persoonlijkheid. Iemand met een verhaal en met een innerlijke drang om iets te creëren, te presteren. Iemand die zijn of haar dromen waarmaakt. Zutphense Uitblinkers onderscheiden zich door hun prestaties, maar zijn tegelijker tijd bescheiden. Wat ze doen, doen ze met een enorme passie. Ze leren en schaven aan hun vak en na een tegenvaller staan ze steeds weer op. Opvallend zijn ook de maatschappelijke ondernemers die werken aan een altruïstisch doel."

Een bonte verzameling van mensen met een verhaal

Wat gaan bezoekers straks zien?
"Een tentoonstellingszaal die je betreedt als een huis waarin een bonte verzameling mensen woont. Als het een feestje zou zijn, dan zou je met iedereen wel in gesprek willen. Elke Uitblinker wordt gepresenteerd met voorwerpen of filmpjes die illustreren wie ze zijn. Zutphense Uitblinkers is een tentoonstelling die inspireert, doordat het toont wat je kunt bereiken als je gaat voor datgene waar je in gelooft en je jouw talent blijft ontwikkelen."

Wat maakt Zutphen zo bijzonder?
"Diverse uitblinkers die ik heb geïnterviewd geven aan dat je in Zutphen een goede start kunt maken. Doordat Zutphen klein is, val je sneller op. De Zutphense vibe inspireert. Ze noemen Zutphen een stad die je omarmt. Ze houden allemaal van Zutphen. Ze zijn beïnvloed door Zutphen en zij beïnvloeden op hun beurt de identiteit van de stad."


Tentoonstelling
De tentoonstelling Zutphense Uitblinkers is te zien vanaf zaterdag 8 december t/m 7 april 2019 in het Stedelijk Museum Zutphen in het Hof van Heeckeren, 's Gravenhof 4.

Nevenprogramma
Tijdens de tentoonstellingsperiode is er een nevenprogramma bestaande uit inspiratiebijeenkomsten, interviews en workshops. Kijk voor meer informatie op www.museazutphen.nl

Zutphense Uitblinkers in Contact
Gedurende de tentoonstelling besteedt Contact wekelijks aandacht aan de Zutphense Uitblinkers. Alle Zutphense Uitblinkers verschijnen gedurende de tentoonstelling in een speciale rubriek in deze krant.

Meer berichten