Annewietske Stavast tussen haar beeldhouwerken in de Overtuin. Foto: PR
Annewietske Stavast tussen haar beeldhouwerken in de Overtuin. Foto: PR (Foto: )

Eerbetoon in Overtuin

Warnsveld - Dominee Elske Wilhelmina Hendrika Laman Trip - Kleinstarink en jonkvrouw Cornelia Mathilde Laman Trip zijn weer terug op de Overtuin. De wijlen dames speelden een belangrijke rol in de ontwikkeling en het behoud van de Overtuin dat vanaf 1897 in bezit van de familie kwam. Reden voor stichting Warnsveldse Monumenten om ter nagedachtenis aan hen een beeld op te richten. De onthulling van de twee bronzen beelden, gemaakt door Annewietske Stavast, vond zondag 25 november plaats. Bewoners, bezoekers, maar ook de familie Laman Trip waren in groten getale aanwezig.

Door Meike Wesselink

Naast haar werk als beeldend kunstenaar en dichter, verzorgt Annewietske ook de creatieve middagen op Huis Welgelegen. Ze doet dat al vijf jaar en in die hoedanigheid maakte ze ook kennis met jonkvrouw Laman Trip die op Huis Welgelegen haar oude dag doorbracht. "Ze was gek op de Overtuin, kende alle namen van bomen en planten. Ook de dominee kende ik. Zij bleef op huis Alpha (aan de overkant) wonen, maar at geregeld mee op Welgelegen. Het voelde als een bijzondere eer toen ik door de stichting werd gevraagd een beeld van hen te maken. Ik wilde de dames vastleggen op oudere leeftijd, maar wel op een moment dat ze nog in hun goede doen waren. Van de familie ontving ik foto's die me daarbij hielpen. Ik heb mijn best gedaan om in de huid van de dames te kruipen en hun karakter zo goed mogelijk weer te geven. Ik vind dat ze een bijzonder mooi plekje hebben gekregen zo vooraan in de tuin. De bewoners van Welgelegen kunnen de beelden vanuit het raam van de Herenkamer zo ook mooi zien."

Arnold Laman Trip spreekt namens de familie dank uit voor het eerbetoon. Arnold, zelf ook al wat ouder, herinnert zich nog hoe hij door tante de tuin in werd genomen en hoe fijn hij dat vond. Na het woordje van de heer Laman Trip onthult Annemieke Vermeulen de beelden, ingepakt in rode stof met een grote witte strik er omheen.

Veel familieleden zijn naar de onthulling gekomen. Een familie met als motto: laat het leven sober zijn, maar rijk aan feesten. Dat motto wordt in de Overtuin zelf nog even nageleefd en met de vuurkorf vol brandend hout en de glazen vol wijn is het dan ook nog gezellig napraten.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten