Afbeelding

Column Paul Bombeld - De toekomst is waterstof

Algemeen

De toekomst is waterstof

Het is een bijzondere presentatie. Voor de zaal staat Marco Bijkerk, manager Innovative Technologies bij Remeha. Kortweg de man die zich namens de fabrikant van verwarmingsketels bezighoudt met de toekomst. En vooral met de opmerking 'we moeten allemaal van het gas af'. Bedoelt de minister daarmee ál het gas of bedoelt hij daarmee het gas uit Groningen? En waarom moeten we van het gas af?

Wat is het alternatief? Geen gas, maar wel meer stroom? Prima, maar hoe schoon is elektriciteit? We denken bij stroom allemaal aan windmolens en zonnepanelen. Maar 95 procent van de stoom bij u thuis wordt opgewekt in steenkoolcentrales. Verschrikkelijk vervuilend, leve de CO2. Voor ons gezinnetje heb ik uitgerekend hoeveel extra stroom ik nodig heb als ik het relatief schone aardgas ga inruilen voor alleen maar stroom. Maar liefst acht keer zoveel als ik nu gebruik. Lekker schoon bij ons in Warnsveld, maar ongelofelijk vervuilend bij die kolencentrale een flink eind verderop.

Marco rekent ons voor hoeveel zonnepanelen en windmolens wij nodig hebben om aan de stroomvraag te voldoen. Ik reken met hem mee, Zutphen krijgt bij een eerlijke verdeling 21 windmolens binnen de gemeentegrenzen. Daar zijn we mooi klaar mee. En dan hebben we nog een winterprobleempje. Wat doen we in windstille weken wanneer er 10 cm sneeuw op de zonnepanelen ligt? Stoppen we dan een weekje met koken en wassen en doen we de verwarming uit? Natuurlijk niet, in de winter doen we de lampen extra vroeg aan, draaien de wasmachine en droger vrolijk verder en gaat de verwarming een graadje hoger. En een hele, hele grote en dure accu is dan al binnen een paar dagen leeg. Problematisch.

Eigenlijk luidt de vraag: Hoe kunnen we al die zonne- en windenergie in de zomer opslaan, en een half jaar later gebruiken in de winter? De oplossing daarvoor is waterstof. Een gas dat kan worden gemaakt in de zomer, een half jaar kan worden bewaard in speciale tanks en als brandstof kan worden gebruikt in de winter. Professor Ad van Wijk van de universiteit in Delft spreekt daarover, donderdag 29 november in Zutphen. Nu wilde ik daar een beetje reclame voor maken, maar dat hoeft niet meer. Van de organisator hoorde ik maandagmiddag dat de zaal helemaal is uitverkocht.
Nog iets leuks. Op dat waterstof kun je ook een auto laten rijden met nul procent schadelijke uitstoot. Geen fijnstof, geen CO2, niets. Uit de uitlaat komt slechts af en toe een druppeltje water. Super schoon, je kunt het gewoon drinken. Waterstof lijkt mij ook wel interessant voor Zutphen, dus ik zit al op verschillende plannen te broeden. Als u ook ideeën heeft, laat het mij weten en broed gerust met mij mee.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant