Verplaatsing 'ufo' stadhuis uitgesteld

ZUTPHEN - De verplaatsing van de klimaatinstallatie op het dak van het Zutphense stadhuis wordt uitgesteld tot volgend jaar. Uit onderzoek is gebleken dat op de plek waar de luchtbehandelingsinstallatie zou moeten komen de dakconstructie te zwak is.

Door Alize Hillebrink

Na inspectie is gebleken dat de stalen dakconstructie van het stadhuis afwijkt van de eisen in de in 1997 afgegeven bouwvergunning. Wethouder Werger: "De uitvoering is niet conform de bouwtekeningen. De stalen balken zijn op de plek waar de kast moet komen minder sterk. Het gaat maar om één enkel gedeelte van het dak, precies daar waar we de kast willen plaatsen. En we willen geen risico's nemen."

Vergunning
Om de veiligheid van het gebouw en de medewerkers te waarborgen wil de gemeente de kast 97,5 cm opschuiven richting de Kuiperstraat. De verplaatsing van deze meter echter, valt buiten de huidige gedoogvergunning. Hierdoor moet een nieuwe omgevingsvergunning worden aangevraagd. De verplaatsing, draaiing, omkleding en verlaging van de installatie kan dan op zijn vroegst pas in april 2019 plaatsvinden.

Klimaatinstallatie
De klimaatinstallatie werd begin 2017 zonder omgevingsvergunning geplaatst op het dak van het stadhuis. Het beeldbepalende apparaat leidde tot veel commotie bij inwoners en werd gekscherend de stadhuis-ufo genoemd. De gedoogbeschikking die werd afgegeven verliep 1 oktober jongstleden, maar met het zicht op legalisatie in het voorjaar 2019 vindt de gemeente een nieuwe beschikking niet nodig.

"Het verdient geen schoonheidsprijs," beaamt Werger. "Er rust onderhand een vloek op de installatie." De wethouder zegt in nauw overleg te zijn met omwonenden die ook zeggen last te hebben van de glinstering van de 'chiller'. Werger: "Persoonlijk ga ik nog in gesprek met omwonenden hierover."

Begin oktober trok de gemeenteraad twee ton uit voor het aanpassen en verplaatsen van de klimaatkast, met de bedoeling dat de werkzaamheden in november konden worden gestart. Het zorgvuldig afwikkelen van de vergunningprocedure en de te verwachte winterse weersomstandigheden laten de uitvoering dus nog even op zich laten wachten.

Meer berichten