Genomineerden Vriendenprijs Musea Zutphen bekend

De Kunstkijker van Annewieske Stavast. Foto: W. van der Meij
De Kunstkijker van Annewieske Stavast. Foto: W. van der Meij (Foto: )

ZUTPHEN - Op 20 november vindt de uitreiking van Vriendenprijs van de Vereniging Vrienden van de Musea Zutphen plaats, in het auditorium van de Musea Zutphen in het Hof van Heeckeren. Inloop vanaf 19.30 uur. Het is de vierde keer dat de tweejaarlijkse prijs wordt gegeven aan een persoon of organisatie die kunst en cultuur in Zutphen een duidelijk aantoonbare stimulans heeft gegeven in samenwerking met de Musea Zutphen. De prijs bestaat uit een bronzen beeld 'De Kunstkijker' van kunstenares Annewietske Stavast en een bedrag van 2.500 euro.

Drie genomineerden
De jury, onder voorzitterschap van oud-burgemeester Arnold Gerritsen, heeft uit een lange lijst met kandidaten drie kanshebbers geselecteerd. De jury bestaat naast Gerritsen uit oud-winnaar Wim van der Meij, voorzitter van de Vriendenvereniging Hans Meininger, en museumdirecteur Tiana Wilhelm.

- Gerard de Kleijn, initiatiefnemer en projectleider van de reizende tentoonstellingen die de Musea Zutphen samen met vier andere stadsmusea en het Rijksmuseum organiseren. In de tentoonstellingen worden kunstwerken uit de collectie van het Rijks samen met de eigen museumcollectie getoond. Lage Landen, de eerste aflevering van de reeks, trok dit jaar meer dan 15.000 bezoekers.

- Henk Bouwman, na het afronden van zijn 5 meter lange pentekening 'Panorama Zutphen' waarmee Bouwman landelijke aandacht trok, begon deze Zutphense pentekenaar in 2015 met een volgend ambitieus project De Oude Stad. Vanuit het museumcafé werkt Bouwman aan elke donderdag- en zaterdagmiddag 'live' aan zijn tekening van het historische stadshart van Zutphen gezien vanaf de Walburgiskerk.

- Cor Witbraad, Paul Woerlee en Mies van der Schuyt – initiatiefnemers van het Cultuurhistorisch Platform Zutphen. Door de krachten van de talrijke cultuurhistorische organisaties in Zutphen te bundelen en waar mogelijk samen activiteiten te ondernemen, streefde dit trio naar een breder draagvlak en waardering voor het rijke erfgoed van Zutphen. De immens populaire cursus Zutphenkunde is daar een voorbeeld van.

Vorige winnaars
In 2014 was etser Wim van der Meij de winnaar, in 2012 Kopwit, poëzieclub Zutphen en omstreken, en in 2010 Fotografencollectief de Zutphense. Vanwege de verbouwingsperiode van de vorig jaar heropende musea is de prijs in 2016 niet uitgereikt.

Meer berichten