Foto:
Columns

Zwaleman | Krimpregio (2)

Krimpregio (2)

Een dikke twee jaar geleden opperde ik de mogelijkheid om de bevolkingskrimp in de Achterhoek tegen te gaan door hier meer statushouders (lees: asielzoekers) een woning aan te bieden. Dat was een beetje gekscherend bedoeld (wat mag, want dit is niet voor niks een column), maar het leverde nogal wat reacties op, die lang niet allemaal even positief waren. Sommige waren zelfs ronduit beledigend of zelfs bedreigend.
Nu schijnt zulks er tegenwoordig bij te horen, zeker op de ten onrechte sociaal genoemde media. En ach, in de ruim veertig jaar waarin ik voor de 'echte' media heb gewerkt ben ik wel aan het een en ander gewend geraakt. Heb ik, als het ging om kritiek op wat ik schreef, een behoorlijk dikke olifantshuid ontwikkeld. Dus haalde ik mijn schouders op en begon ik alvast na te denken over de column van de week daarop. In de zalige wetenschap dat de krant met mijn stukje Krimpregio tegen die tijd al zou dienen als verpakking voor de vis. (Nou ja, niet letterlijk. Tegenwoordig gebruikt de visboer geen kranten meer. Zou je ook een vorm van ontlezing kunnen noemen.)
Trouwens, niet alle reacties waren negatief. Er waren ook mensen die het idee om de asielzoekers Vrouw Haverkamp te laten zingen (als alternatief Achterhoeks volkslied) meteen omarmden en zelfs als geniaal betitelden. Die hadden dus ook niet in de gaten dat niet alles wat ik schrijf altijd even serieus bedoeld is….

Intussen was ik al die heisa al lang vergeten, maar vorige week kwam het weer boven. Naar aanleiding van een artikel in De Gelderlander. Daarin las ik, dat de laatste drie jaar de daling van het aantal Achterhoekers niet verder is gegaan, maar dat er juist sprake is geweest van groei. Een slechts lichte groei weliswaar, maar toch! En hoe komt dat? Inderdaad, door de statushouders die in de drie achter ons liggende jaren naar de Achterhoek kwamen. Dat waren er overigens 'slechts' een kleine tweeduizend (die aanhalingstekens zet ik erbij om ditmaal de kritiek voor te zijn), maar in diezelfde drie jaar was het sterfteoverschot nog veel minder. Vandaar!

Maar die bevolkingstoename is slechts een tijdelijke zaak, aldus Hans Suurmond. En hij kan het weten, want hij is krimpcoördinator van de zeven Achterhoekse gemeenten. Heus, die functie bestaat! Volgens Suurmond gaat het in de komende decennia weer bergafwaarts met de bevolking van de Achterhoek. Omdat er niet altijd zoveel statushouders naar onze regio zullen komen, maar vooral omdat de zogenoemde babyboomgeneratie in de komende jaren massaal naar de eeuwige jachtvelden verhuist. De bevolkingsafname gaat iets minder snel, maar is onafwendbaar. Zegt Suurmond.

Nou, dan zullen de Achterhoekse politici wel concluderen dat ze goed zitten met hun beleid van minder woningen bouwen. Tenminste, dat vrees ik. Want daarmee ben ik het nog steeds niet eens. Twee jaar geleden betoogde ik het ook al: als je de Achterhoek een beetje levendig wilt houden moet je juist meer bouwen. En ervoor zorgen dat het gebied nog aantrekkelijker wordt voor mensen om zich te vestigen. Bijvoorbeeld door een betere infrastructuur. Dat dit succes kan hebben bewijst nu al de nieuwe N18. In Neede en Eibergen vliegen de woningen die vaak al jaren leeg stonden tegenwoordig als warme broodjes over de toonbank. Dus zeg ik het nog maar eens: jammer dat ze die weg niet van Varsseveld tot Enschede vierbaans hebben aangelegd!

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten