Afbeelding

Column Paul Bombeld - Zutphense grappenmakers

Algemeen Columns

Zutphense grappenmakers

'Heij Bombeld, heit al geheurt?'. Ah, daar staat Frans Velthuis, midden op de Dreiumme. De ene helft van het cabareteske duo 'Heit al Geheurt'. Humor op niveau, humor in het Zutphens dialect. Zaterdag, ruim 25 jaar na oprichting, staan ze in de Hanzehof. 'En luuster Bombeld, ie kunt er nèèt meer bie! Ut is stief uutverkocht! Ie kunt schrieven waj wilt, ie komt er nèèt in! Nou ja, aij flink wat flappen op tafel legt gaon wie er over nadenken.'

Frans komt van de Weg naar Laren en zijn maat Rob uit de Barlheze. Begin jaren '90 trokken ze als duo 'Heit al Geheurt' door de Hanzestad. En daarbij werden ze gevolgd door de camera's van de lokale tv-zender Berkelstroom. Overal hadden ze commentaar op en overal een mening over. Binnen de kortste keren waren ze lokaal wereldberoemd, de stad stemde indertijd massaal af op Berkelstroom TV. Maar ze speelden meer typetjes. Helemaal uit het verre westen kwam 'Haagsche Adje' zakendoen in Zutphen en trof hier Wout, verslaggever bij de Berkelstroom en 'hèè kon wel wat brutaliteit gebruuken'. En zo maakten ze met 'Heet van de Walburg' een serie programma's hoog vanaf de Walburgtoren waarbij ze neerkeken op Zutphen. De hele stad lag plat van het lachen. Stadshumor in het dialect zonder pretenties, dat is precies wat ze brengen. En nu komen ze eenmalig terug, deze keer in het theater met de voostelling 'BEK', want Engels proat'n wie nie. Met 550 zitplaatsen is de Hanzehof tot de laatste stoel uitverkocht. En daarmee nestelt het illustere duo zich tussen grootheden als Youp van 't Hek en Jochem Myjer die in Zutphen ook voor uitverkochte zalen spelen. Dat lijkt me toch een geweldige prestatie.

Frans Velthuis, blijft er nuchter onder. 'Nou ja, spannend is en was het wel.' Precies een jaar geleden werd de zaal vastgelegd. En dan moet er een avondvullende voorstelling worden geschreven, gerepeteerd en sponsoren gezocht. Want de Zutphense stadstaal moet, volgens de mannen, gewoon boven aan op de Zutphense erfgoedlijst. Veel regelden ze zelf, maar Frans wil ook vooral de complimenten geven aan de gemeente Zutphen en vooral ook aan Mirjam van Tiel en haar Hanzehof-team voor het meedenken en de geweldige samenwerking. Leuk om te horen, de waardering is groot.

En zaterdagavond gaat het dan gebeuren in de stampvolle theaterzaal van de Hanzehof. Heeft u een kaart? Dan 'buj' volgens Frans een geluksvogel. 'En ie Bombeld komt er nèèt meer in'. Het is niet anders. Maar de camera's draaien zaterdag mee, er zal vast nog een geschikt moment komen. En als u er wel live bij bent, gaat u echt iets bijzonders meemaken. Ik wens u dan ook een geweldige avond.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant