De Zutphense kermis is een jaarlijkse attractie in de binnenstad. Foto: Alize Hillebrink
De Zutphense kermis is een jaarlijkse attractie in de binnenstad. Foto: Alize Hillebrink

Waar moet het heen met de Zutphense kermis?

Algemeen

ZUTPHEN - Al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw is de Zutphense kermis een jaarlijkse attractie in de binnenstad. Het is daarmee één van de oudste evenementen van Zutphen. Maar de kermis in de binnenstad staat onder druk. Omwonenden klagen over geluidsoverlast en ondernemers over omzetverlies. De gemeente vindt het tijd dat de kermis verhuist.

Door Alize Hillebrink

"Er zijn passender evenementen te verzinnen voor de binnenstad," zegt burgemeester Annemieke Vermeulen in een persbijeenkomst. "Kleinschalig en passend bij het DNA van onze stad." Tevens zou verplaatsing van de kermis bijdragen aan de acceptatie van andere overlastgevende evenementen in de binnenstad. Een deel van de binnenstadsbewoners vindt namelijk dat de balans tussen enerzijds leefbaarheid en anderzijds levendigheid is doorgeslagen ten koste van de leefbaarheid voor bewoners van de binnenstad.

Goed bezocht evenement
Niet iedereen vindt dat de kermis moet verhuizen. Het is een goed draaiend en goed bezocht evenement. Bezoekersaantallen liggen rond de 5.000. "Van mij mag de kermis blijven," zegt een ondernemer uit de Hofstraat en tevens inwoner van de binnenstad. "De zomerfeesten geven veel meer overlast." Vooral jongeren weten de kermis in de huidige opzet in de binnenstad te waarderen. De exploitant van de kraam 'Blikken gooien' vindt de markt is wel een pijpenla. "Bezoekers moeten nu ver lopen. Dat is niet gunstig voor het publiek en daarmee onze inkomsten. Een plein is veel overzichtelijker."

Vier alternatieve locaties
Vanuit een inventarisatie door de gemeente worden nu vier kermislocaties buiten de binnenstad voorgesteld. Het betreft het parkeerterrein achter het politiebureau aan de Houtwal, het parkeerterrein achter de Hanzehal, de voormalige parkeerplaats bij het ziekenhuis en de IJsselkade inclusief rijbaan. "We denken dat deze locaties beter zijn dan de binnenstad," aldus burgemeester Vermeulen.

Het is de vraag of de voorgestelde locaties aantrekkelijk genoeg zijn voor de kermisexploitanten om een levensvatbare kermis te exploiteren. Bureau de Kermisgids en de Kermisbond vinden dat een kermis in de stad thuis hoort en niet op een industrieterrein of zelfs buiten de stad. De Houtwal wordt door Bureau de Kermisgids wel als de op één na beste kermislocatie gezien, naast de binnenstad. Er zijn echter veel obstakels op dit terrein. Het oude gedeelte staat vol bomen.

IJsselkade
De exploitant van de blikjesgooi-kraam vindt de Houtwal te ver weg. Zijn voorkeur gaat uit naar de IJsselkade: "Dichterbij het centrum en aan te vullen met bijvoorbeeld foodkramen." Ook de gemeente denkt aan de IJsselkade. Wethouder Annelies de Jonge: "Op de locatie IJsselkade is een mooie koppeling te maken met de jaarlijkse vuurwerkshow." De gemeente gaat in gesprek met Bureau de Kermisgids over de vier alternatieve locaties.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant