Afbeelding

Column Henrieke Schoonekamp - Kermis

Algemeen Columns

Kermis

Als ik vanuit de Hoven richting de IJsselbrug rijd, valt me op dat de skyline van ons mooie Zutphen is veranderd. Maar wat dan? Het is geen toren, maar een lang, hoog ding wat er bij is gekomen. Absoluut geen hijskraan. Als ik de brug over ben en over de IJsselkade rijd, valt het kwartje. Het is een kermisattractie waar ik ab-so-luut nooit in zou durven stappen. De kermis is dus weer in de stad.

Als kind vond ik het fantastisch, kon niet wachten tot het zover was dat de kermis weer in de stad was en ik er heen kon gaan met mijn ouders en broertje. We kregen een zuurstok, gingen in de draaimolen en later in de engere machines. Dus die attracties die heel hard ronddraaien enzo. Fantastisch vond ik het. Dat heb ik nog heel lang leuk gevonden, achtbanen en zulke gekke dingen. Maar ergens tijdens het ouder worden ben ik mijn interesse erin verloren. Of moet ik gewoon maar toegeven dat ik simpelweg een bange poeperd ben geworden en er niet meer in durf?

Mij zul je dus niet snel meer op de kermis zien. Nou ja, ik loop er nog wel over heen, gewoon even kijken. En die zuurstok lust ik nog steeds wel. Of zo'n hele grote dropbal…

Nou zal dit het laatste jaar zijn dat de kermis in de Zutphense binnenstad wordt gehouden als het aan onze burgemeester ligt. En daar zijn voor- en tegenstanders van. Voor de bewoners van de markten begrijp ik heel goed dat het niet tof is als je vijf dagen heel veel herrie voor de deur hebt. Als de kermis daadwerkelijk naar de Houtwal wordt verplaatst word ik ook heel verdrietig, want dan zit ik er mee. Maar het is wel echt een Zutphens plaatje, de lange markt met de verschillende attracties naast elkaar. De Houtwal is mijns inziens veel te klein voor een kermis.

En nog verder buiten het centrum, da's niet aantrekkelijk meer. Misschien dat ouders met hun kinderen dan nog gaan, maar van die paar euro zakgeld kunnen de kermisexploitanten niet leven. Waar de kermis ook zal komen, overal zullen omwonenden niet staan te springen om die typische kermisgeluiden te moeten horen. Maar niemand wil de kermis missen. Misschien kunnen we wisselen. Jaartje markt, jaartje Houtwal en het jaar daarop nog ergens anders. Daar kan ik wel mee leven als die herrie voor de deur niet jaarlijks is.

Gedeelde smart is halve smart. Ik ga een zuurstok kopen. En die deel ik lekker niet.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant