Afbeelding

Column Paul Bombeld - Vakantievierders in Zutphen (2)

Algemeen Columns

Vakantievierders in Zutphen (2)

Toeristen weten Zutphen steeds beter te vinden. Maar waar komen ze vandaan, wat gaan ze doen en wat vinden ze van de stad? Paul Bombeld gaat deze zomer vier weken lang op zoek naar het verhaal achter bestemming Zutphen. Deze week: de Vispoorthaven.

'Drachten' staat op de motorboot die in de Vispoorthaven ligt. Drachten, middenin waterrijk Friesland. En dan op vakantie in de haven van Zutphen? Dat vraagt om tekst en uitleg. En die willen de noordelingen best wel geven.

Irma en Frans komen uit Drachten. Uit De Wilgen om precies te zijn, een waterrijke wijk iets ten westen van de stad zonder stadsrechten. Daar staat ieder huis direct aan het water. In de tuin hebben ze, net als iedereen, een eigen aanlegsteiger. En vorig jaar hebben ze dit motorjacht gekocht. Irma was in haar werkzame leven bibliothecaresse, Frans was fysiotherapeut maar geeft tegenwoordig trainingen. Deze zomer zijn ze vier weken met de boot onderweg. Heerlijk rustig, met zo'n zeven kilometer per uur doorkruisen ze de tuin van Nederland. De Tuin? Inderdaad, zo heet het boekje dat ze onlangs gekocht hebben 'Varen door de tuin van Nederland'. Ik bestudeer de route. Vanuit Drachten varen ze naar Meppel en vandaar in oostelijke richting naar Hoogeveen en Coevorden. Vanaf daar via het kanaal naar Almelo en dan over het Twentekanaal naar Zutphen. Daar blijven ze twee nachten. In de vaargids -uitgave 2018- wordt Zutphen op vijf pagina's beschreven. De Vispoorthaven staat erin, net als de Marshaven, maar niet de Noorderhaven. Een gemiste kans. En dan staat er ook nog niet eens een bordje 'passantenhaven' langs de IJssel. Het Friese stel vindt het niet vreemd dat er bijna geen boot ligt afgemeerd. En waarom twee en een halve dag in Zutphen? Nou, omdat Irma dit de allermooiste stad van Nederland vindt. Ze heeft hier in de omgeving al vele malen vakantie gevierd en altijd bezoekt ze Zutphen. De mooiste plek vindt ze de markt waar omheen alle panden prachtig bewaard zijn gebleven. Absoluut uniek.

18 euro moeten ze per nacht betalen in de Zutphense haven. Een boot, twee personen en elektra. Maar daarvoor krijgen ze dan ook wel een prachtige plek zeer dichtbij de binnenstad. En de sanitaire voorzieningen zijn hier keurig en proper. En tenslotte de complimenten voor het snelle internet.

Inmiddels hebben de Friese gasten de World Press fototentoonstelling bezocht, koffie gedronken bij de Pelikaan en gesnuffeld in vele kleine authentieke winkeltjes in de binnenstad. O ja, de biertjes bij de Stadsbrouwerij waren geweldig. En die witte wijn met de naam Moj's Kieken was ook nog eens een topper. 'Vanavond gaan we uit eten in de binnenstad. Weet jij nog een leuk restaurantje?'

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant