Sinds 1 januari j.l. heeft Sonja van der Chijs aan de IJsselkade 7 in Zutphen haar eigen makelaarskantoor.
Sinds 1 januari j.l. heeft Sonja van der Chijs aan de IJsselkade 7 in Zutphen haar eigen makelaarskantoor. foto: Eric Klop
Advertorial

Terug in de streek waar haar hart ligt

Algemeen

Sonja van der Chijs trots op eigen makelaardij in Zutphen

ZUTPHEN – In het pand woonde ooit de dichter J.C. Bloem. Later was advocatenkantoor Elders er gevestigd. Nu is aan de IJsselkade 7 in Zutphen Van der Chijs Makelaardij te vinden.
Sonja van der Chijs is letterlijk en figuurlijk het gezicht van het bedrijf dat zich vooral richt op het midden- en hogere segment van de woningmarkt.

Door Eric Klop

De 43 jaar geleden in Arnhem geboren en in de Achterhoek getogen makelaar startte haar kantoor begin dit jaar. Sonja van der Chijs ging daarmee een nieuwe uitdaging aan na een juridische en commerciële carrière die haar over heel de wereld voerde. "Ik heb in Groningen notarieel recht gestudeerd", vertelt ze. "Werkte vervolgens als kandidaat-notaris ondernemingsrecht en onroerend goed in Rotterdam, waarna een baan als waarnemend notaris bij Nysingh mij in 2004 voor het eerst naar Zutphen bracht. Daar bouwde bouwde ik een uitgebreid netwerk op. De Zutphense vestiging sloot echter haar deuren en werd verdeeld over Arnhem, Apeldoorn en Zwolle. Voor mij zou dat een andere invulling van werkzaamheden betekenen. Ik besloot een sabbatical te nemen en een wereldreis te maken. Een half jaar lang proefde ik van andere culturen. Dat smaakte na terugkomst in Nederland naar meer. Wilde in het buitenland werken. Maar met mijn notariële achtergrond in het Nederlands recht valt dat niet mee. Kon uiteindelijk als commercieel directeur aan het werk bij een trustkantoor in New York. De stad van mijn dromen. Het commerciële sprak mij aan, maar miste daar wel de natuur. Ging voor het bedrijf ook aan de slag in Luxemburg en later op Cyprus. Totdat de bankencrisis toesloeg. Ik raakte mijn baan kwijt…"

Onder meer de liefde zette Sonja van der Chijs terug op Nederlandse bodem. Ze werd bedrijfsjurist in het westen van het land.  Maar was dit het wel? "Ik wilde terug naar de Achterhoek, waar ik opgroeide. Heb de hele wereld moeten rondtrekken om te beseffen dat hier mijn hart ligt. Daarnaast rijpte langzaam maar zeker het idee mijn werkzame leven een nieuwe wending te geven. Makelaar! Was 41, zegde mijn baan op met het plan om binnen vier jaar de stap te maken. Ik ging er vol voor. Werkte bij makelaarskantoren in onder andere Oosterbeek en volgde een opleiding die ik vorig jaar afrondde. Waarom dan nog wachten tot mijn 45ste om voor mijzelf te beginnen?" Toen in Zutphen, dat ze nog heel goede kende van haar werk bij Nysingh, een locatie te huur bleek aan de IJsselkade 7, was het zover. Na een ingrijpende opknapbeurt van de kantoorruimte is Van der Chijs Makelaardij sinds 1 januari 2018 een feit.

Een half jaar later is ze nog steeds enthousiast en gelukkig met het weloverwogen besluit om haar loopbaan 'vanaf nul' over een andere boeg te gooien. De eerste ontwikkelingen van het bedrijf zijn zeer positief en ook het werk als zodanig is precies wat Sonja van der Chijs voor ogen had. "In de makelaardij verbind je mensen bij een commerciële transactie. Je gaat dagelijks de boer op en kijkt met een zakelijke blik naar een emotionele beslissing die niet niks is. Dat boeit mij." Maar het is zeker niet alleen het enthousiasme voor haar vak waarop mensen die met name in Zutphen en Sonja's woonplaats Gorssel een woning willen ver- of aankopen '24/7' kunnen rekenen. "Zo werk ik met één vaste fotograaf die het te verkopen pand uitmuntend vastlegt. Want de presentatie is zó belangrijk. Via Funda, maar ook op mijn eigen website. Die geeft een beter en completer beeld, met net de extra tintjes die de potentiële koper helpt om een weloverwogen keuze te maken." Ook kent Van der Chijs Makelaardij een zogenoemd 'PlusConcept'. Hierin wordt de klant begeleid bij aanverwante zaken bij aan- en verkoop. "Heel belangrijk bij zo'n groot bezit als een woning", weet de voormalige waarnemend notaris.           

Een juridische en commerciële achtergrond gekoppeld aan passie voor het makelaarsvak. Het is deze positieve som der delen die Sonja van der Chijs trots maken op haar eigen bedrijf. "Het merk 'Van der Chijs', dat ben ik", glundert ze. "Heerlijk!"

Van der Chijs Makelaardij
IJsselkade 7, 7201 HB Zutphen
06-15452598
info@vanderchijsmakelaardij.nl
www.vanderchijsmakelaardij.nl 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant