Afbeelding

Column Paul Bombeld - Winkeldiefstal

Algemeen Columns

Winkeldiefstal

Het bedrijf Local Focus heeft onderzoek gedaan naar de aangiftes van winkeldiefstal door ondernemers. Winkeliers betrappen regelmatig winkeldieven, maar doen lang niet altijd aangifte. Herkenbaar. Als boekhandelaar in Warnsveld zag ik dat tijdrovende traject als een soort hindernisbaan die vele uren kost. Zinloos voor drukke ondernemers.
Maar op de Dreiumme had ik daar de laatste jaren zo mijn eigen oplossingen voor. In de winkel hingen diverse bordjes met de mededeling dat winkeldiefstal minimaal 181 euro kost. Dat was het eerste opstapje om met de winkeldief zaken te kunnen doen.

Op een vrijdagavond in de herfst vond mijn collega een jonge vrouw bij de agenda's zich vreemd gedragen. En plotseling was de vrouw vertrokken. Ze meldde het voorval direct bij mij en ik stormde naar buiten om te kijken waar ze was gebleven. Nog net zag ik haar bij Blokker naar binnenlopen. Dat gaf mij de gelegenheid om snel de camerabeelden nader te bestuderen. En ja hoor, ze liet achter de schappen snel een agenda in haar schoudertas glijden. Onmiddellijk vatte ik post voor de deur bij Blokker. En toen ze even later naar buiten kwam greep ik haar letterlijk en figuurlijk in de kraag. Ik stelde mij onmiddellijk voor als de boekhandelaar om aangiftes van aanranding of iets dergelijks te voorkomen. Je weet maar nooit.

Enkele minuten later stond de jonge vrouw te shaken in de winkel. Wat er aan de hand was weet ik niet, maar ze was werkelijk doodsbang voor aangifte. Tja, ik ben de beroerdste niet, dus dan komt er een deal, startbedrag 181 euro. Dit bedrag is voor de schadeloosstelling van de ondernemer. Dan volgt de boete. Ik heb geen idee dus die zet ik op 100 euro. En dan natuurlijk de agenda, die ze vervolgens niet mag meenemen. Want bij winkeldiefstal word ik altijd een beetje minder sympathiek. Afgerond 300 euro. Mevrouw mag nú pinnen en vertrekken of anders komt de politie en mag ze mee naar het bureau. Bevend als een rietje koos ze voor de eerste oplossing.

Een paar maanden later betrapte ik een of andere slungel op het stelen van een heavy rock-tijdschrift. Hij had wat praatjes en volgens mijn inschatting meer ervaring met dat soort zaken dan ik. En ook hij wilde graag schikken, maar had niet voldoende contanten en ook geen pinpas bij zich. Uiteindelijk heeft een huisgenoot van hem de pinpas gebracht en kon ook deze diefstal keurig buiten de politie om worden afgehandeld.
Een jaar later kocht ik een compleet nieuw camerasysteem met draaicamera's en 24-uurs opname. Geld voor dit systeem was er in overvloed. Want justitie hoefde niet meer te schikken met crimineeltjes, dat kon ik als boekhandelaar in Warnsveld zelf ook wel.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant