Afbeelding

Column Henrieke Schoonekamp - Tuintje

Algemeen Columns

Tuintje

Echt, heel hard mijn best gedaan heb ik weer voor mijn tuintje. En ik heb geen groene vingers. Wel een paar konijnen die alles met smaak verorberen wat ik in de tuin plant. Het onkruid daarentegen laten ze staan. Niet dat ik nou altijd het verschil zie tussen onkruid en planten, maar ik weet dat als konijn het niet op wil eten het wel onkruid moet zijn. Zo heeft het nooit in de schoolboeken gestaan tijdens de biologieles, maar zo zie ik wel het verschil. Want er is heel mooi onkruid met paarse en gele bloemetjes. En toch is het onkruid. Want konijn lust het niet.

Nou heb ik een hele slimme oplossing bedacht voor alle gekochte plantjes die ik graag de hele zomer in de tuin wil hebben en graag groter wil laten groeien. Hangpotten. Van die potten die bevestigd kunnen worden aan balkonranden zodat die ook wat opgefleurd kunnen worden. Voor mijn tuintje zijn die potten ook ideaal: Konijn kan er onmogelijk bij. En dus kan ik planten kopen die ik leuk en fleurig vind om zo toch m'n tuintje wat op te vrolijken. Van de achterbuurvrouw krijg ik een stek van een vijgenboom. Prachtig. In de winkel koop ik twee grote lavendelplanten. Maar ja, konijn lust die wel. Met kabelbinders bind ik drie potten vast aan het hek zodat ook de lavendel en de vijgenboom hoog en droog en veilig hangen. Ergens vind ik in de aanbieding van die lampjes op zonne-energie en zo is mijn tuintje kleurrijk, verlicht en konijn kan lekker lopen zonder z'n buik te vullen.

Een paar dagen later. Twee lege hangpotten hangen aan mijn hekje. Weg zijn de vrolijke plantjes. Konijn was het niet, die was binnen en kon er bovendien onmogelijk bij. Simpelweg gejat zijn ze dus. Ik kijk nog in de buurt of iemand ze eruit getrokken heeft en van zich af heeft gegooid, maar nee. Nergens zijn ze te bekennen. Chagrijnig zit ik in mijn tuintje.

Een week later, heel ziek ben ik na dialyse. De volgende dag loop ik de tuin in en zie dat er twee lampjes zijn verdwenen, de standaards staan er nog. Verdorie! Vuile dief! Als je dan wat jat, doe het dan ook goed! Neem dan ook die standaards mee waar die lampjes in moeten! Niet van dat halve werk. Bloedchagrijnig word er ik er van. Heb ik zo m'n best gedaan voor m'n tuintje, komt er één of andere ***** de boel weg roven. Blijf gewoon van m'n spullen af.

Dus dief: Kom je die standaards nog even halen? Want die halve lampen, die kun je niet kwijt. En ik hoop dat die planten vol met luizen zitten zodat je hele huis en tuin straks volzitten. Zo.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant