Columns

Column Paul Bombeld - Vervelende zwartmakerij

Vervelende zwartmakerij

Het is maar een klein berichtje op welgeteld één lokale nieuwssite. De Stichting Bewoners Belangen Oude Bornhof organiseert een burgerpeiling om gemeenteraadslid Gijs Peterhoff uit zijn functie te zetten. Waarom deze actie, waarom moet Peterhoff weg? En waarom deze zwartmakerij? Wat speelt zich allemaal af in de duistere krochten van misschien wel het mooiste hofje van Zutphen?
Een jaar of vier geleden was er volop discussie over de toekomst van de koffiekamer van de Born. Op deze plek in het Oude Bornhof dronken oudere buurtbewoners sinds jaar en dag gezamenlijk koffie. Erg gezellig, maar economisch gezien niet haalbaar. Subsidie hield de koffiekamer op de been. En met de bezuinigingen daarop kwam het einde in zicht. De verhuurder 'Wijnhuisfonds' en de gemeente verleenden toestemming en vergunning om op deze plek commerciële horeca met een bescheiden terras te realiseren. De Stichting Bewoners Belangen was tegen, maar verloor de strijd.

Vier jaar later, anno 2018 bestiert kersvers raadslid Gijs Peterhoff deze horecagelegenheid met de naam Genietcafé aardig succesvol. Maar Gijs maakte een paar domme fouten. Op zijn website stonden een paar verzonnen bedrijven in binnen- en buitenland. Een scherpe journalist van de Stentor legde de verzinsels bloot en zeer kritische krantenartikelen volgden. Het verse gemeenteraadslid moest diep door het stof, maar een paar weken later is de meeste kritiek geluwd.
Tot deze toch wel bijzondere enquête van de bewonersstichting van het Oude Bornhof. Drie bestuursleden staan er vermeld op de website. Slechts eentje kan ik vinden in het telefoonboek. Ik besluit maar eens te bellen. 'Een peiling van onze stichting over het aftreden van Gijs Peterhoff als raadslid? Nee, u moet zich vergissen. Ik ben bestuurslid en weet van niets.' Dan maar even bellen met bestuurslid twee. 'Tja, ik vind wel iets van Peterhoff, maar een enquête over zijn persoon komt mij niet bekend voor. Daar hebben we als stichtingsbestuur nooit over gesproken.' Dat is vreemd, twee van de drie bestuursleden weten helemaal niet waar de stichting zich mee bezighoudt. Als laatste bel ik voorzitter Hendrik. Ah, hij heeft wel van de burgerpeiling gehoord. Nog sterker, hij heeft de peiling zelf opgezet. Om een of andere reden niet namens zichzelf, maar namens de hele stichting. Wat moeten andere bestuurders daar nu van denken? Bijzonder.

En na vele gesprekken kom ik tot de conclusie dat er bij de voorzitter nog veel frustratie zit over het besluit van het Wijnhuisfonds en de gemeente om de koffiekamer om te bouwen naar het Genietcafé. En daarvoor moet ondernemer Peterhoff nu bloeden. Dat is jammer, want het vredelievende Genietcafé past prima in deze karakteristieke omgeving. En die zwartmakerij in enquêtevorm is niet gepast. Samen een kopje koffie drinken op het gezellige terras lijkt mij veel beter.

Meer berichten