Jan en Rikie Matser voor de deuren van ‘hun’  St. Walburgiskerk. Foto: Patrick van Gemert (Zutphens Persbureau)
Jan en Rikie Matser voor de deuren van ‘hun’ St. Walburgiskerk. Foto: Patrick van Gemert (Zutphens Persbureau)

Kosterspaar neemt afscheid van Walburgiskerk Zutphen

Algemeen

ZUTPHEN - Op zaterdag 2 juni nemen Rikie Matser-Terwel en haar man Jan Matser definitief afscheid als kosterspaar van de Walburgiskerk in Zutphen. Na een periode van ruim 44 jaar gaan zij genieten van hun welverdiende pensioen. Gezien de vele contacten die zij in Zutphen hebben, willen zij graag iedereen die daar prijs op stelt, uitnodigen voor deze bijeenkomst op zaterdag 2 juni vanaf 14.30 uur in de Walburgiskerk.

Rikie Matser volgde in 1973 als koster haar ouders op die met pensioen gingen en hun woning tegenover de kerk inruilden voor een huis in Almen. De familie Matser trok in de bovenwoning en de voormalige kosterswoning deed ruim 40 jaar dienst als 'kerkelijk bureau'. In de jaren die volgen was de rol van koster een uiterst 'dynamische'. De hervormde kerk beschikte over drie kerkenraden en een kerkenvoogd en de heren (toen nog vooral heren) vergaderden veelvuldig. Omdat de Walburgiskerk in die jaren niet over de 'luxe' van een keuken beschikte, moest de koster steeds naar haar eigen huis om koffie, thee en afwas te 'regelen'. Dit voorbeeld maakt duidelijk dat een monument als de Walburgis zijn eigen 'wetten' stelde en er nogal wat verbouwingen nodig waren. De kerk heeft dan ook zeker vier keer een verbouwing ondergaan waarbij de meest recente net enkele weken is afgerond.

Van grote waarde
Rikie Matser en haar man Jan hebben op uiteenlopende manieren de Walburgiskerk - en gemeenschap 'gediend' en daarvoor ook vele contacten in en buiten Zutphen onderhouden. Ze kijken met voldoening en dankbaarheid terug op die contacten en stellen het zeer op prijs als mensen van binnen en buiten de kerkelijke gemeenschap hun komen begroeten. Dat onderstreept ook de waarde die de familie Matser hecht aan het feit dat zij met veel mensen in en buiten Zutphen gedurende zoveel jaren hebben mogen samenwerken.

Op zaterdag 2 juni is van 14.30 tot 17.00 uur in de Walburgiskerk de afscheidsbijeenkomst , waar alle ruimte is voor een sfeervolle ontmoeting.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant