Publiek luistert naar de voordracht van één van de honderd voorlezers. Op de voorgrond dichter Erik Lidner. Foto: Nadine Ancher
Publiek luistert naar de voordracht van één van de honderd voorlezers. Op de voorgrond dichter Erik Lidner. Foto: Nadine Ancher

Nieuwe Hemelvaartstraditie in Zutphen: Lees Mei

ZUTPHEN - Muisstil is het verder in de tuin van Dat Bolwerck als één van de honderd voorlezers pakweg vijftig dichtregels uit Mei van Herman Gorter voordraagt. Alleen de slechtvalken slaan alarm als de kleintjes op deze mooie Hemelvaartsmidddag worden geringd. De valken cirkelen rond de Walburgis en het goudkleurige ovalen kunstobject achterin de tuin wiegt als een sieraad zacht heen en weer als Gorters woorden door de tuin zingen.

Door Meike Wesselink

Het is de achtste editie van de Lees Mei-marathon. Tussen 12.00 tot 19.00 uur wordt het 4381 versregels tellende gedicht waarmee Herman Gorter in 1889 debuteert helemaal voorgedragen. Omdat iedereen de eerste regels 'Een nieuwe lente, een nieuw Geluid' kent, maar niemand de rest. "Maar ook om iets tegenover de haast, de snelheid en vluchtigheid te stellen die sinds de komst van DWDD zo gewoon lijkt te zijn geworden", legt literatuurliefhebber en initiatiefnemer Hans Heesen uit. Toen ook nog eens Wilders uiterst vreemde uitspraken ging doen en zich hardop afvroeg hoeveel een allochtoon kost, ging ik op zoek naar iets dat juist tijd en aandacht vraagt, dat niet hip is of snel, niet is uit te drukken in geld, maar wel heel mooi is." De eerste acht edities vonden plaats op het erf van boerderij Rood Noot in Utrecht waar de in Zutphen geboren Heesen toen nog woonachtig was. Donderdag 10 mei week Lees Mei voor het eerste jaar uit naar de tuin van het Zutphense Bolwerck. "De geborgenheid van die prachtige tuin paste helemaal bij zo'n negentiende eeuws gedicht. Dat werkte gewoon magisch". aldus Heesen.

Ieder jaar gaan honderd nieuwe lezers de uitdaging aan en aardig is dat er lezers uit alle lagen van de bevolking en dwars door het hele land worden uitgenodigd; H.C. Ten Berge, Piet Gerbrandy, A.L. Snijders, maar ook Fleur Tolman, Sander Grootendorst, Annemieke Vermeulen, Gerdien Verschoor en Özüm Canel namen een deel van de editie van 2018 voor hun rekening.

Het debuut van Gorter is een bijzondere, De dichter daagde zichzelf er behoorlijk mee uit. Het gedicht moest nieuw zijn, maar tegelijkertijd vergeten herinneringen tot leven wekken. Het moest de lente en de zomer uitdrukken en vol natuurlijke elementen en zintuiglijke indrukken zitten. Het resultaat is een drieluik over Mei, dochter van de zon en de maan, brengster van het voorjaar. Deel II bevat de kern, deel I en III vouwen zich daar omheen. Met Mei begint de moderne poëzie in Nederland.

Heesen, die directeur is van filmtheater Luxor, heeft veel met literatuur. Hij organiseerde al eerde leesmarathons en lanceerde een website over literatuur die aan Zutphen raakt. "In wat je op papier zet. ben je gewoon helemaal vrij. Film heeft dat in zekere zin ook, maar film maken kost geld en waar geld is, is geen vrijheid." Op de vraag met welk literair evenement Heesen gaat komen antwoordt hij: "Eerst richt ik me op het honderdjarig bestaan van Luxor in oktober, want dat moet groots gevierd."

reageer als eerste
Meer berichten