Stan Hompe, Hans Adema en Berry Vink (v.l.n.r.) zetten in goed overleg de puntjes op de i voor de Zutphense 5 mei festiviteiten. Foto: Eric Klop
Stan Hompe, Hans Adema en Berry Vink (v.l.n.r.) zetten in goed overleg de puntjes op de i voor de Zutphense 5 mei festiviteiten. Foto: Eric Klop

Zutphen viert 5 mei de vrijheid voor en door jong en oud

ZUTPHEN - In Zutphen kent Bevrijdingsdag dit jaar een programma waarin diverse organisatoren de handen ineen hebben geslagen. Handig voor de benodigde vergunningen. En hoewel 2018 geen meervoud is van vijf voor velen toch een vrije dag! Want 5 mei valt dit jaar op een zaterdag.

Door Eric Klop

De dag waarop Zutphen zijn vrijheid viert is verdeeld in twee blokken. De voorbereiding voor het eerste deel begint om 11.45 uur bij de brandweerkazerne aan de Gerard Doustraat. Daar arriveert een drietal Canadese veteranen. Het gaat om Albert Goebel, John MacLeod en Albert Suddard, krasse knarren van rond de 95 die in het voorjaar van 1945 in en om Zutphen meevochten tijdens de operatie waarmee de Duitse bezetters werden verdreven. Naar verluidt zijn zij nog de enige strijders van toen die het na kunnen vertellen. De helden logeren op uitnodiging van de provinciale stichting en het comité Zutphen 'Welcome Again Veterans' een week in Deventer, van waaruit met familie en begeleiders verschillende uitstapjes worden ondernomen. In jeeps en voorafgegaan door leden van muziekkorps Excelsior rijden de mannen naar de Wijnhuistoren. "Het laatste stukje gaat stapvoets tussen de kramen van de warenmarkt door", zegt Hans Adema namens de organisatie die de Canadese oud-strijders in Zutphen opnieuw een warm welkom heet. "Dat bleek mogelijk na goed overleg met de marktmeester en de kooplieden."

De drie bevrijders komen rond 12.45 uur aan bij de Wijnhuistoren. Even later arriveren hier ook 26 hardlopers van AV Hanzesport en de Achterhoekrunners. "Te voet komen zij uit Wageningen", kondigt Stan Hompe van de coördinerende stichting Zutphen Sportief aan. "Met een brandende fakkel waarmee burgemeester Annemieke Vermeulen, na een welkomstwoord, onder de klanken van het Canadese volkslied het bevrijdingsvuur ontsteekt. Een vijftiental kinderen van Hanzesport loopt vanaf De Hoven het laatste stukje mee. Zij overhandigen de Canadese gasten Zutphen-vlaggetjes. Dit symboliseert dat ook de jeugd moet beseffen dat onze vrijheid een groot goed is. 's Avonds wacht de Canadezen nog een diner met feestavond in huize St. Elisabeth, waarvoor ook de bewoners van het zorgcentrum van harte zijn uitgenodigd", aldus Hompe.

Popfestival
In de middaguren gaan de oud-strijders op excursie naar Wageningen. Hier bezoeken zij bij Hotel De Wereld het traditionele defilé. Maar in Zutphen is het dan evenmin verre van stil. De stad zal weten dat onze vrijheid wordt gevierd. Met 'Bevrijdingspop Achterhoek', dat plaatsvindt op de Groenmarkt. De organisatie is in handen van Popcollectief Zutphen, dat al enkele jaren vele zeilen bijzet om de stad onder meer op 5 mei muzikaal vertier te bieden. "Eerst gebeurde dat onder de noemer 'Lokale Helden' op het 's Gravenhof", blikt woordvoerder Berry Vink terug. "De noodzakelijke outillage met afzetting op deze locatie bleek te veel naar binnen gekeerd. Op de Groenmarkt kent het evenement veel meer een open karakter. Daarnaast treedt niet meer per se Zutphens talent op. Het gevarieerde programma, dat om 13.30 uur van start gaat en tot een uur of elf duurt, bevat artiesten die uit de gehele Achterhoek afkomstig zijn of daarmee een link hebben. Zelfs bij de Nijmeegs-/Amsterdamse formatie Navarone, de onverbiddelijke hoofdact, is dat het geval. Zanger Merijn van Haren heeft ooit als docent op het Baudartius College gewerkt", meent Vink zich te herinneren.

'Een ode aan heden en verleden', vatten Hans Adema, Stan Hompe en Berry Vink de Zutphense festiviteiten ter gelegenheid van Bevrijdingsdag 2018 samen. "Een combinatie van en voor jong en oud. Om feestelijk stil te staan bij onze vrijheid en die over te brengen aan de jeugd. Want vrijheid is wis en waarachtig zó belangrijk!".

Check het complete programma van het popfestival op de website van Bevrijdingspop Achterhoek.


www.bevrijdingspopachterhoek.nl

Meer berichten