Henk Leuverman: ‘Ik zeg alleen nee als het niet in mijn agenda past.’ Foto: Alize Hillebrink
Henk Leuverman: ‘Ik zeg alleen nee als het niet in mijn agenda past.’ Foto: Alize Hillebrink
De Zutphense Leeuw

Zutphense Leeuw april 2018 - Henk Leuverman: ‘Van smartlappen tot metal. Niks is mij te gek’

Zutphense helden, u kent ze wel. Ze zetten zich met hart en ziel in voor de samenleving. Onmisbaar zijn ze, maar wat drijft hen, wat is hun geheim? De Zutphense Leeuw is een schriftelijke onderscheiding die Alize Hillebrink namens Contact uitreikt aan deze helden. De Zutphense Leeuw van deze maand is Henk Leuverman.

Muziek is zijn leven. Zijn optreden is achter de schermen. Is er ergens een festival? Buurtfeest of schoolmusical? Geluidstechnicus Henk Leuverman (63) is present. Hij geeft daarbij blijk van een grote bekwaamheid. En stelt niet alleen zichzelf maar ook zijn fantastische apparatuur gratis ter beschikking. 'Ik zeg alleen nee als het niet in mijn agenda past.'

Mijn liefde voor de muziek begon al vroeg. Het was in 1969 dat ik bij de Zutphense band 'Indian' mocht sjouwen als roadie. Ik was nog maar veertien. Later werd ik achter de mengtafel gezet. Dat lag me wel. 
Ik ging voor de techniek, alles om de band heen. Vanaf toen ben ik ook begonnen mijn archief op te bouwen. 
Geld is nooit een motivatie geweest. Al heb ik nog een tijdje als professional gewerkt. Maar de sfeer onderling, daar kon ik niet tegen. Gelukkig is dat nu wel veranderd. Je ziet tegenwoordig veel samengestelde bandjes waarbij jong en oud samenspelen.
Ik zeg alleen nee als het niet in mijn agenda past. Mijn genre is heel breed. Van smartlappen tot metal. Theater, musicals, studiowerk. Niks is mij te gek. Bij Luxor verzorg ik de techniek van de live-optredens. En Recording Sessions bij DWK*. 
Ik doe alles lowbudget of non-budget. Geen vrijwilligersvergoedingen. Dat druist tegen mijn gevoel van vrijwilliger-zijn in. Mijn eigen voorwaarde is dat er vervoer geregeld is voor mijn spullen. 
Zonder muziek heb ik geen leven. Muziek, daar ben ik elke dag mee bezig. Ik zou bijna zeggen 24 uur per dag. 
Toen ik in de bijstand kwam moest ik uit de geluidsbusiness omdat dat zo'n grijs gebied is. Ik zei: als ik dat niet meer heb ga ik dood. Ik zit geworteld in de culturele wereld van Zutphen.
Ik ben een positief ingesteld mens. Ga niet bij de pakken neerzitten, zit in de aard van het beestje. Ik word van de kleinste dingen blij. 
Evenementen met een klote-geluid. Die zijn er echt. Zonde vind ik dat. Artiesten hebben er recht op dat het geluid goed is. Dat ze professioneel tot uiting kunnen komen. Dat is altijd mijn insteek geweest. Mensen op een hoger niveau brengen. 
Het is mooi hoe het publiek reageert als iets er goed uit komt. Het plezier van de mensen, daar doe ik het voor. Ik werk het liefst op de achtergrond. Mijn bijdrage komt tot uiting in het resultaat. 

* activiteitenvereniging 

Kent u ook een Zutphense Leeuw? Laat het ons weten via redactie@contact.nl
 

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten