Afbeelding

Column Paul Bombeld - Bedrijf te koop

Algemeen Columns

Bedrijf te koop

Er waait een ijzige wind over het verlaten industrieterrein in Noord-Nederland. Het is woensdagmorgen 9 uur, een autorit van twee uur heb ik al achter de rug. Ik staar naar een bedrijfshal met een kantoor. Hier zit de marktleider van Nederland en het bedrijf is te koop. Ik zie er wel een aardige uitdaging in, maar heb eerst meer informatie nodig. En die hoop ik deze ochtend te krijgen.
Even later is het zaaltje rechts naast de ingang gevuld met vijf personen. De eigenaar van het bedrijf is de 70 al ruim gepasseerd en zijn sparringpartner ook. Dan komen de bedrijfsmakelaar, mijn zakenpartner Willem en ik. De koffie is heerlijk, de koeken overweldigend en de gesprekken verlopen constructief.

42 jaar geleden is de eigenaar met dit bedrijf begonnen. Eerst kwamen de materialen uit Nederland en later Duitsland. Thans komen de belangrijkste onderdelen uit India en Indonesië, zes weken onderweg, 42 zeecontainers per jaar. Een kleiner deel van het eindproduct komt tegenwoordig van een metaalbedrijf in het Oostblok. Oersterk, nooit klachten.
De oude baas heeft de zaakjes goed voor elkaar. Het lijkt een degelijk bedrijf, aan rare fratsen wordt hier geen geld uitgegeven. Er volgt een rondleiding door volle magazijnen, alles staat klaar voor het voorjaar waarin dit seizoenbedrijf de jaarlijkse klapper moet maken. Op het kantoor staan drie grote bureaus met veel, heel veel papier. Hier komen de bestellingen binnen, vaak nog per telefoon of fax. En hier zit ook een Duitse medewerker, dé contactpersoon voor de Duitse markt waar het bedrijf werkt met twee traditionele handelsagenten. Eentje voor het noorden en eentje voor het zuiden. En dan is er in Nederland nog een vertegenwoordiger actief. Een man met ruime ervaring, inmiddels is hij 74 jaar, hij denkt aan stoppen.

In de weken die volgen vliegt uiterst vertrouwelijke informatie over en weer. De omzet daalt al jaren, de winstgevendheid daalt mee. Ik zie het niet als probleem. Het bedrijf heeft de aansluiting met het digitale tijdperk grotendeel gemist, maar het is beslist nog niet te laat. Met wat moderne ingrepen kan er al snel efficiënter worden gewerkt en kan de omzet weer stijgen. Eigenlijk liggen hier fantastische uitdagingen. Hier kan ik wel iets mee.
Maar er is ook een keerzijde. De eigenaar heeft 42 jaar lang zijn ziel en zaligheid in dit bedrijf gestoken. Hij wil geen gewone prijs voor zijn bedrijf, hij wil de hoofdprijs. En de bedrijfsmakelaar heeft ook nog eens een leuk grafiekje getekend, de winst zal binnen twee jaar - als ík erg mijn best doe - meer dan verdubbelen. En daarvoor krijg ik nu alvast de rekening. Na zes weken onderhandelen worden we het niet eens. De oude baas zoekt verder, ik ook.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant