Thirza Nijsink schrijft iedere dag wel een stukje aan haar boek. Foto: Meike Wesselink
Thirza Nijsink schrijft iedere dag wel een stukje aan haar boek. Foto: Meike Wesselink

Tienjarige zoekt uitgever voor haar fantasyboek

Zutphen - Dat ze het leuk vindt om te schrijven wisten de ouders van de tienjarige Thirza Nijsink, maar dat ze haar boek nu al bijna af heeft en serieus op zoek is naar een uitgever, hadden ze niet zo zien aankomen. Astrid Knisjin en de legende van Arsenius heet het boek waarin Thirza zelf een beetje de hoofdrol speelt en zich in goed gezelschap bevindt op Zweinstein, de school waar ook Harry Potter zit.

Door Meike Wesselink

"Je hoeft Harry Potter niet te kennen om De legende van Arsenius te begrijpen", legt de jonge auteur uit. "Astrid, de hoofdpersoon weet natuurlijk wel wie Harry Potter is en hij komt ook even voor in het boek, maar verder speelt hij geen rol." Terwijl Harry zijn tweede jaar op Zweinstein volgt, beginnen de tovenaarskinderen Astrid en haar neef Thomas op dezelfde school en zoals ook in het tweede deel van Harry Potter komt de vijftien meter lange, gifgroene, gevaarlijke slang, de Basilisk ook voor in het boek van Thirza. Als Thomas spoorloos verdwijnt, gaat Astrid op zoek naar hem en ontdekt ze de legende van Arsenius, een bijzonder boek dat Thomas uit zijn benarde situatie kan helpen. "Meer kan ik er niet over zeggen anders verklap ik het", voegt Thirza er resoluut aan toe. "Iedere dag schrijf ik wel een paar bladzijden. Ik ben nu op pagina 114 en wil tot de 145 pagina's schrijven."

Hoe het precies moet aflopen, kan Tirza nog niet helemaal voorspellen. "Eerst moet het verhaal uit mijn hoofd en dan komt er vanzelf ruimte voor nieuwe ideeën." Veel van die ideeën ontstaan spontaan in het hoofd van Thirza; terwijl ze aan het fietsen is bijvoorbeeld. "Ik vind het fijn om te schrijven, ik word daar rustig van. Toen ik zes jaar was begon ik ermee, maar zover als nu ben ik nog nooit gekomen met een boek." Een aantal uitgevers heeft Thirza al benaderd en die waren best enthousiast. Ze is nu in afwachting of één van die uitgevers ook echt toehapt. Dat doet de tienjarige bijdehante tante allemaal zelf. Ondertussen schrijft Thirza gewoon door en is ze ook bezig met een website waarin de personages worden beschreven en uitgelegd. Ook heeft ze al ideeën voor een nieuw boek, maar daar wil ze pas mee beginnen als ze deze heeft afgerond.

De auteur van Harry Potter, JK Rowling heeft Thirza ook al geschreven. In de brief vraagt ze netjes toestemming om de school en andere personages uit Harry Potter ook in haar eigen boek te mogen gebruiken. Een kopie van Harry Potter is het boek zeker niet. "Bij Harry Potter lopen de verhalen goed af, maar dat is in mijn boek niet steeds zo. Het is een soort fantasyboek, net als Harry Potter, maar het is ook een beetje een detective. In het boek worden steeds aanwijzingen gegeven zodat je zelf op zoek kunt gaan naar oplossingen. Het is eigenlijk gewoon een heel ander boek, alleen speelt het zich af in dezelfde wereld. Het boek is bedoeld voor kinderen, maar ook volwassenen kunnen het lezen. Ik denk dat het geschikt is voor kinderen vanaf negen jaar."

Meer berichten