Darko Djedovic, Gert van Lente, Peter en Ingeborg van der Voort van Work in Progress. Paula van den Brink ontbreekt op de foto. Foto: Meike Wesselink
Darko Djedovic, Gert van Lente, Peter en Ingeborg van der Voort van Work in Progress. Paula van den Brink ontbreekt op de foto. Foto: Meike Wesselink

Work in Progress gaat dwars door kaders sociaal domein

Algemeen

Zutphen - Het blijkt lastig om mensen die terechtkomen in één van de hokjes WMO, Participatie of Jeugd maatwerk te bieden. Iemand met een uitkering, kan bijvoorbeeld te maken krijgen met psychische klachten en daarmee ook onder de WMO vallen. Hoe schakel je daar snel in?

Door Meike Wesselink

Work in Progress (WIP) is een jong team met een heel eigen kijk op die hokjesgeest. Door juist 'out of the box' te denken verwacht WIP mensen veel gerichter naar werk of een andere vorm van dagbesteding te kunnen begeleiden. Het komende jaar brengt het team dat dan ook in de praktijk in de vorm van een pilot. Het idee ontstond naar aanleiding van een oproep van gemeente Zutphen om een nieuwe vorm van dagbesteding te bedenken waarvan iedereen in Zutphen gebruik kan maken. Tijdens één van die bijeenkomsten ontmoetten Ingeborg en Peter van der Voort, Paula van den Brink, Darko Djedovic en Gert van Lente elkaar. Alle vijf houden zich op geheel eigen wijze bezig met dagbesteding en ze besloten hun kennis te delen om mensen die vastlopen in het huidige systeem te kunnen helpen door maatwerk toe te passen. Peter: "We merken bijvoorbeeld dat er bij grote organisaties die zich bezighouden met dagbesteding vaak geen ruimte is om te groeien, terwijl iemands volledige capaciteit zou moeten worden benut. Pas dan geef je iemand het gevoel zinvol bezig te zijn, zich te ontwikkelen en op de juiste plek te zitten."

Work in Progress begeleidt dit jaar tien deelnemers die op welke manier dan ook zijn vastgelopen in het sociaal domein. Doel is om hen sneller te laten meedoen op een manier die bij hen past. Door goed te onderzoeken waar iemand vandaan komt, waar iemand naartoe wil, door integraal zorg te bieden en out of the box te denken, hoopt WIP mensen snel en gericht op het juiste pad te zetten. Ingeborg: "Belangrijk is dat deelnemers te maken hebben met één regiehouder en aanspreekpunt. Dus niet de hokjes bepalen de zorg die iemand nodig heeft, maar de regiehouder houdt zich integraal met die zorg bezig."

Met wat voor soort deelnemers krijgt WIP te maken? Eén van de deelnemers wil zich omscholen en ervaart daarbij weinig begeleiding vanuit Het Plein. De deelnemer heeft veel in huis, maar komt ook uit een burn-out situatie. Belangrijk bij deze persoon is om ook goed te kijken waar deze deelnemer vandaan komt om de herkomst van de burn-outproblemen te kunnen inschatten. Samen met de deelnemer zoekt WIP naar een weg waarbij naast capaciteit en wensen ook de kwetsbaarheden van deze persoon mee worden genomen.

Een andere deelnemer aan WIP is iemand die herstellende is van psychische klachten. Omdat de indicatie van deze persoon stopt en er nog geen duidelijkheid is in welk traject ze terecht komt, gaat WIP samen met haar kijken naar waar de wensen en capaciteiten van de deelnemer liggen. Gert: "Het gaat dus niet alleen om dagbesteding, het traject kan ook richting betaald werk gaan. Wat ons betreft zijn er geen kaders."
Darko vult aan: "Waar vooral ons doel ligt is om mensen zinvol te laten meedoen in de maatschappij met volledige inzet van iemands capaciteit."

Wie op welke manier dan ook is vastgelopen in het sociaal domein of dat denkt te gaan doen, kan zich melden bij Work in Progress. Zie voor meer informatie de website.


www.wipzutphen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant