Voorzitter van het Torenfonds Jan van Breda en Maarten Jan Kempe van de deelbonnen. Foto:Meike Wesselink
Voorzitter van het Torenfonds Jan van Breda en Maarten Jan Kempe van de deelbonnen. Foto:Meike Wesselink Foto: Meike Wesselink

Torenfonds heeft ruimte om projecten te ondersteunen

Algemeen

Zutphen - Het Torenfonds is er om lokale initiatieven te ondersteunen. Voornamelijk met geld, maar hulp kan ook op een andere manier geboden worden. Door op een laagdrempelige manier burgerinitiatieven te ondersteunen, denkt het Torenfonds dat goede maatschappelijke initiatieven beter kunnen wortelen in het zutphense.

Door Meike Wesselink

Maarten Jan Kempe is een van de initiatiefnemers die dankbaar gebruik maakt van de hulp van het Torenfonds. Kempe startte een deelbonnenproject waarbij mensen om hulp kunnen vragen of juist hulp aanbieden. Dat kan dringende hulp zijn, maar ook iets leuks (zoete lekkernijen bakken), of juist iets praktisch, zoals de vraag naar tuinhandschoenen die tijdens de werkzaamheden in schooltuintjes kunnen worden gebruikt.

"Door niet via social media, maar met fysieke kaartjes te werken, spreken we met de deelbonnen weer een hele andere doelgroep aan", legt Kempe uit. Om het deelbonnenproject waarmee Kempe in Nijmegen kennismaakte, uit te kunnen rollen in Zutphen, kreeg hij subsidie van de gemeente. Nu heeft hij via het Torenfonds opnieuw geld gekregen om het verder te ontwikkelen.

"De Deelbonnen zijn een goed voorbeeld van initiatieven die het Torenfonds graag financiert", merkt voorzitter Jan van Breda op. Meestal helpen we kleinschalige burgerinitiatieven verder. Zo hebben we de vrijwilligers van de speeltuin aan de Pagematestraat financieel ondersteund, zodat de barlieden daar een cursus sociale hygiëne kunnen volgen. Ook hebben we theaterproject in De Hoven gesteund, festival Gluren bij de Buren en nog heel wat meer initiatieven. Meestal stellen we kleine bedragen beschikbaar, maar een maximum hanteren we niet. Overigens hoeven aanvragers geen ingewikkelde formulieren in te vullen. We willen juist toegankelijk zijn."

Torenfonds heeft voor dit jaar ruimte om een flink aantal projecten te steunen. Daartoe werkt het fonds samen met gemeente, provincie en ondernemers. "Projecten kunnen heel goed aan bedrijven worden gelinkt zodat die elkaar kunnen versterken. Daar willen dit jaar extra energie insteken. Ook onderzoeken we de mogelijkheden om zelf fondsen aan te schrijven. Zo leren we bijvoorbeeld hoe we zelf een crowdfundingsactie kunnen opzetten."

Torenfonds is sinds een half jaar actief, maar is eigenlijk al ontstaan bij de voormalige coöperatie Atelier 3D. Als inspirerend voorbeeld hebben de initiatiefnemers het Texelfonds genomen die al lange tijd succesvol is met het ondersteunen van lokale projecten. Om wat meer bekendheid te krijgen gaat het fonds binnenkort zelf de boer op om zich bekend te maken voor eventuele aanvragers.

www.torenfonds.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant