Ron Hendriksen: "Het spel 'Rivero' biedt veel variatie en wisselende winstkansen." Foto: Eric Klop  
Ron Hendriksen: "Het spel 'Rivero' biedt veel variatie en wisselende winstkansen." Foto: Eric Klop  

Zutphenaar Ron Hendriksen ontwikkelt kaartspel

ZUTPHEN - Spelletjesfanaten opgelet! Er is een spiksplinternieuw spel op de markt. Het komt uit de koker van Zutphenaar Ron Hendriksen. Dertig jaar puzzelen, piekeren en peinzen leidde tot 'Rivero', waarmee aan tafel twee spelers interactief in de weer zijn met kaarten. Van bron tot rivier.

Door Eric Klop

Van jongs af aan is Hendriksen (63) gek op spelletjes waarin meer uitdaging zit dan een potje mens-erger-je-niet of jokeren. "Al als kind keek ik of spellen niet leuker en boeiender konden worden door er iets aan toe te voegen. Noem het eigenzinnigheid, die later ook tot uiting kwam in mijn beroep van gitaardocent/componist. Bijvoorbeeld het bordspel 'Barricade'. Dat breidde ik als 10-, 11-jarig jongetje uit met monopoliekaartjes en eigen regels aan toe. Speelde het met mijn broer en vriendjes. Dan bleken de nieuwe regels niet te werken en paste ik het spelenderwijs aan. Tot groot ongenoegen van mijn tegenstanders", lacht Hendriksen.

Nog steeds noemt hij zich een spellenfreak. Zowel via het bord als op de computer. "Met fantasy heb ik echter niets. Dat soort spellen kwam vooral na de introductie van 'Kolonisten van Catan' sterk in opkomst. De doelen zijn vaak onduidelijk, te complex of het is meer van hetzelfde." Dat laatste wilde Hendriksen met de ontwikkeling van 'Rivero' juist voorkomen. "Zonder het wiel uit te vinden ben ik vanuit bepaalde principes van aansluitspellen zoals 'Rummikub' en 'Canasta' gaan nadenken over iets verrassend nieuws."

Al in de jaren '80 ging hij ermee aan de slag. "Steeds in periodes ontstonden met uitputtend schaven en polijsten nieuwe of andere facetten. Pas de laatste twee jaar leek alles op z'n plek te vallen en voegden veranderingen niets meer toe. Dat leidde in eerste instantie tot een concept met de werktitel 'Octa'. Het spel kon je winnen door een aaneengesloten serie van acht kaarten op tafel te leggen. Uit demonstraties bleek dat men het leuk maar ook te abstract vond. Om het tastbaarder te maken verbond ik er een thema aan: rivieren die groeien uit een bron. Vandaar de naam 'Rivero', Esperanto voor rivier. Met 32 kaarten zijn de Nijl, Colorado, Donau en Amazone te vormen. Speciale actiekaarten helpen daarbij een handje of leggen een deel van de rivier juist droog."

Veertig procent geluk en zestig procent inzicht maken 'Rivero' volgens Hendriksen tot een kanshebber op de bijkans buiten z'n oevers tredende spellenmarkt. "Mijn doel is dat het kaartspel door blijft stromen en mensen het met plezier blijven spelen." Daartoe heeft de in Leiden geboren Zutphenaar 'Rivero' vooralsnog in eigen beheer uitgegeven. De oplage van 25 stuks à 11 euro is bijna op. "De reacties zijn erg positief, zowel tijdens demonstraties bij spelletjesclubs als van familie en kennissen. Het lijkt erop dat ik niets meer hoef te veranderen. Hooguit de lay-out van de kaartjes. De feedback lijkt de bron tot meer."

Of dit tot een volgende oplage op eigen houtje leidt dan wel vermarkting door een spellenfabrikant of -winkel, is voor Ron Hendriksen nog ongewis. "Bij voorkeur ga ik voor commerciële ondersteuning, al is het maar gezien de distributie waarmee ik mij dan niet meer bezig hoef te houden. Bovendien lijd ik op 'Rivero' nu nog zwaar verlies. Niet dat dit heel erg is hoor. Een ander tennist of schildert. Dat kost ook geld. De ontwikkeling van een spel is míjn hobby."

Meer weten over 'Rivero'? Volg op Facebook 'Riverospel' of stuur een mail naar info@riverospel.nl.                        

Meer berichten