Carien van Hoogevest vertelt over haar onderzoek, de reconstructie en de uitvoering van het werk. Geïllustreerd met beelden van het Rijks. Foto: PR
Carien van Hoogevest vertelt over haar onderzoek, de reconstructie en de uitvoering van het werk. Geïllustreerd met beelden van het Rijks. Foto: PR

Lezing reconstructie originele Cuypers-decoraties Rijksmuseum

GORSSEL - Carien van Hoogevest is op donderdag 22 februari te gast bij de Gorsselse Kunstkring. Zij houdt een lezing over de reconstructie van de originele Cuypers-decoraties van het Rijksmuseum, in het bijzonder die van de vloer in de voorhal. Carien speelde daarbij als architectuurhistoricus een centrale rol. Haar broer Gijsbert was de restauratiearchitect tijdens het 10 jaar durende (2003-2013) verbouwproces.

Pierre Cuypers' naam is vooral verbonden met het Rijksmuseum (1876-1885) en het Centraal Station (1881-1889) in Amsterdam. Carien illustreert haar verhaal met interessante beelden uit diverse archieven van het gedachtegoed en de schetsen van architect Cuypers die met het Rijks 'een kathedraal voor de kunst' wilde bouwen met een educatieve functie. In de jaren '70 van de vorige eeuw hakte architect Quist de terrazzovloeren uit de voorhal omdat hij het Gesamtkunstwerk foeilelijk vond. In de visie van 2001 onder de titel 'Voorwaarts met Cuypers' wil men terugkeer van kleuren en herstel van het oorspronkelijke concept van het Rijksmuseum. Carien vertelt tijdens de lezing over het proces van haar onderzoek, de reconstructie en de uitvoering van het werk. Het wordt geïllustreerd met vele beelden.

De lezing vindt plaats in de zaal van Residentie de Roskam achter Restaurant Loetje, Hoofdstraat 26 te Gorssel en is om 19.30 uur open. Belangstellende niet-leden zijn welkom. Zij betalen 10 euro.

Meer berichten